Trenta creadors del Marroc revelaran el seu gust per l'art figuratiu a Palma

L'exposició s'inaugurà a València i el 24 de juny arribarà al Solleric

S'inclou l'oli «Dammes», de Mohammad Drissi (Tetuan, 1946).

TW
0

Palma acollirà per primera vegada les produccions artístiques marroquines, gràcies a l'exposició que s'inaugurarà a principis d'estiu al Casal Solleric. Sota el títol Art Marroquí Contemporani, la mostra de caràcter itinerant s'inicià ahir a València amb l'exhibició de les obres d'una trentena d'artistes de tres generacions diferents.

Segons assenyalà la seva comissària, María José Corominas, «es tracta de la primera gran exposició que s'organitza a l'Estat espanyol sobre els artistes contemporanis del Marroc. La tasca de recerca per dur a terme la iniciativa ha estat molt exhaustiva com també la selecció de les obres. En total hem fet feina gairebé un any i mig per poder preparar-la», declarà la responsable.

«Amb aquesta exposició col·lectiva "afegí Corominas", es pretén oferir una àmplia visió del panorama d'art contemporani marroquí, ja que, per contra del que s'ha cregut sempre, existeix art figuratiu en aquest indret».

Els espectadors podran establir un primer contacte amb les visions plurals de la plàstica marroquina a la Sala de la Universitat Politècnica de València, on s'ha muntat aquesta mostra impulsada pel Vicerectorat de Cultura de la Universitat i la col·laboració amb el Consorci de Museus de la Conselleria de Cultura de la Generalitat valenciana. Així mateix, també hi han donat el seu suport l'Ambaixada espanyola a Rabat i del Ministeri de Cultura del Marroc.

Integrada per unes seixanta obres "una mitjana de dues creacions per artista" la mostra inclou els treballs realitzats pels artistes més consagrats "que iniciaren la seva trajectòria en els anys seixanta tot trencant la tradició de la no representació a causa de l'islamisme" fins als més joves, que en molts de casos no han sortit mai del país.

Els artistes seleccionats, entre els quals hi figuren Farid Belkahia, Mohamed Meliani, Kacimi, Fatima Hassan, Saad Hassani, Mohamed Dressi, Abdallah Hariri o Hassan Slaoui, tenen un important pes cultural al Marroc i els seus treballs plàstics són molt diferents entre si, amb propostes molt diverses que abracen des de pintura, escultura, fotografies, instal·lacions, muntatges i fins a vídeo.