Els grups polítics illencs volen que el Ministeri de Cultura desaparegui

UM i PSM demanen la total transferència de comptències als òrgans autonòmics

EU, Els Verds i PSOE proposen fomentar l'accés a les tecnologies.

TW
0

Tot i que la cultura acostuma a ser el germà pobre de les disciplines que regeixen la nostra societat, els polítics "i més concretament els que dissenyen els seus programes" han fet un «gran» esforç per tal d'incloure dins dels seus reptes electorals algunes propostes en matèria cultural.

Tant és així, que abans d'exercir el nostre dret de vot, caldria que els ciutadans fessin un cop d'ull a l'apartat que té cura d'aquesta qüestió, malgrat ens trobem al marc d'unes eleccions generals i per tant, les propostes que en ell es contemplen siguin generalistes. En aquest sentit, els representants dels diferents partits polítics coincidiren que aquesta matèria no podia abordar-se mitjançant mesures concretes ja que la cultura és una de les competències que l'Estat transfereix als diferents governs autonòmics.

Aquest és potser el punt més destacable entre els reptes fixats pels grups polítics de les Illes que demanen la desaparició del Ministeri de Cultura. Miquel Àngel Maria (PSM) i Pep Lliteres (UM) ressaltaren la necessitat de reconèixer «a tots els efectes» de les competències plenes i exclusives en llengua i cultura als Parlaments Autònòmics. Per UM, això suposa la creació d'un «Consell de Llengües i Cultures de l'Estat Espanyol» i pel PSM, «la reconversió de l'actual Institut Cervantes (que només projecta a l'exterior la cultura i llengua castellana) en un organisme que projecti també totes les altres cultures que conformen l'Estat espanyol», explicà Miquel Àngel Maria.

Com que la finalitat d'aquest reportatge és donar una idea als votants i revisar a grans trets les diferents alternatives "si és que n'hi ha" presentades per les formacions polítiques que pugnen per arribar al poder, què millor que recórrer ara als vertaders protagonistes de la campanya electoral pura i dura. Ells, els tan sovint rellegits "i tal vegada un poc ambigus" programes electorals són els que informen o, si més no, els que haurien d'aclarir als contribuents que pateixen al llarg d'aquests dies d'un bombardeig constant d'informació "o desinformació, segons com es miri.