Descobreixen a Girona una gran cova dolmen de 4.500 anys d'antiguitat

Fa dos anys ja es va trobar una altra cova similar a la mateixa zona

TW
0

L'Ajuntament de Roses, a Girona, ha documentat una cova-dolmen d'uns 4.500 anys d'antiguitat, pertanyent al tram final del megalític. Aquesta és la segona cova-dolmen que es troba a la zona denominada de la Quarantena, on fa dos anys es localitzà una cova similar, que són construccions prehistòriques que s'utilitzaven com a monuments funeraris, igual que els dòlmens, però amb la particularitat que estan integrades en una cavitat natural.

Es tracta d'una cavitat tancada per un mur de pedra seca i presenta un corredor megalític format per dues grans lloses clavades al terra. Davant es troba una estela amb forma antropomorfa que, segon els experts es col·locava per indicar l'existència d'un recinte funerari.

El monument que ara s'ha descobert a Roses és el tercer d'aquestes característiques que apareix a les comarques de Girona, juntament amb un altre situat en el terme de Torroella de Montgrí i un tercer també a Roses, a prop d'aquest trobat recentment. L'Ajuntament de Roses i el Grup Empordanès de Salvaguarda i Estudi de l'Arquitectura Rural i Tradicional han sol·licitat poder actuar sobre la cova dolmen entre els dies quinze de març i quinze d'abril.

Sembla que esperen l'aparició de restes prehistòriques com ara ceràmiques i petits trossos d'ossos. Això no obstant, és poc probable que es trobin restes humanes, ja que les característiques geològiques del terreny, amb pedres i terra àcida, desfan molt fàcilment els ossos, fet que s'afegeix a la utilizació d'aquestes coves a l'Edat Mitjana com a barraques, per la qual cosa és lògic pensar que les netejassin d'ossos.