Baltasar Porcel: «Barcelona és la meva capital i Andratx el meu poble»

«El cor del senglar» és la darrera novel·la de l'autor, ambientada a Mallorca

L'escriptor d'Andratx es remet a la història en la seva nova novel·la.

TW
0

«I si encertes a mirar el món o qualsevol món amb ulls nous, el cor torna a bategar anhelós, malgrat que sigui un vell cor de senglar hirsut. És així com també s'esdevenen els dies de l'amor, tan delerosos. I com ressusciten els morts». Amb aquest paràgraf l'escriptor Baltasar Porcel (Andratx, 1937) inicia el relat del seu darrer treball literari, publicat per Edicions 62. Sota el títol El cor del senglar, la novel·la de qui fou el creador de l'Institut Català de la Mediterrània és una barreja de realitat i ficció amb pretensions autobiogràfiques o, si més no, amb determinades referències històriques.

El conegut "i tal vegada polèmic" columnista, instal·lat a la Ciutat Comtal des de fa vint anys, s'ha remuntat en aquesta ocasió a la Mallorca de la Guerra Civil i de la postguerra, just en els incicis del turisme, per explicar la història familiar del protagonista, qui descobreix la seva estirp després d'una llarga recerca d'un oncle seu desaparegut fa una pila d'anys.

«El protagonista, que en el transcurs de la narració es descobreix que som jo, rep una herència d'aquest fantasmal oncle, pocavergonya i aventurer al mateix temps», explicà a Diari de Balears Porcel. Amb aquesta exploració del passat i dels orígens com a pretext, l'autor fa un recorregut per la història i es remet als mites cèltics, la Provença de l'Edat Mitjana, i les colònies de Cuba.

Amb aquest teló de fons, l'escriptor recupera els paisatges d'Andratx, les muntanyes en què ell mateix ha viscut i la Mallorca que, segons assegurà, «sempre ha estat present» d'alguna manera en el conjunt de la seva literatura. «Però Andratx en aquest cas és l'escenari del món i no un retrat costumista o un factor creador», precisà Porcel. Sobre el retorn a l'Illa en aquesta obra, Porcel argumentà que «Barcelona és la meva capital i Andratx el meu poble».