«Les troballes descobertes són una part mínima de les que amaga Egipte»

Francisco Presedo, expert en religió egípcia, oferí una conferència

TW
0

El centre cultural de Sa Nostra encetà ahir el cicle de conferències Religions de l'antic Orient amb el soci fundador de la Societat Internacional d'Egiptologia, Francisco José Presedo.

Sota el tema Historiografia actual sobre la religió egípcia, Presedo parlà sobre la història de la història de l'antiga religió egípcia recollida en estudis elaborats entre els segles XIX i XX. Presedo, professor emèrit de la Universitat de Sevilla i descobridor, entre d'altres peces, de la Dama de Baza, ha dirigit nombroses campanyes arqueològiques a Egipte i a altres països com ara Sudan.

D'aquella etapa destaca principalment la seva conclusió. «Tots els treballs realitzats fins ara i les troballes aconseguides són sols una mínima part del que encara ens queda enterrat del passat». De la seva experiència afirma que és un home de sort però es nega a parlar de tresors, i afirma que no són més que coses que s'han tret a llum, tot i que algunes de gran importància per entendre el present a través del coneixement de les generacions que ens han precedit.

Un dels aspectes als quals les excavacions arqueològiques han aportat més llum és el religiós, al qual l'arqueòleg ha dedicat molt del seu temps. Pel que fa a l'antiga religió egípcia, posà en relleu per damunt de tot l'abundància de déus. El seu nombre supera el centenar, i és una de les religions més abundants quant a divinitats i més complexes d'entendre Tot i això, de tots ells destacaven entre el poble el déu del Sol, Ra; el déu dels morts, Osiris; la deessa de l'amor i la gran maga, Isis, i per sobre de tot el gran déu de l'Estat egipci, Ammó.

Aquesta religió va caure en l'oblit a partir de l'any 527, quan Justinià decretà el tancament del darrer dels temples en el qual encara s'oferien les pregàries i els himnes als déus pagans, el temple de Filé.