Secrets espirituosos per deixar ben content

Deu empreses refermen la tradició elaborant els nostres licors autòctons i obrint-los camí a l'exterior

TW
0

No passen de la mitja dotzena i són algunes de les fórmules més ben guardades i respectades de la tradició illenca. Les nostres begudes espirituoses, en la seva majoria licors estomacals, cent per cent de components naturals i d'una antiguitat més que centenària, encara ara estan a l'ordre del dia. Però no tan sols entre la nostra societat, algunes comencen a traspassar les fronteres mediterrànies per conquerir altres paladars.

En l'actualitat són al voltant de deu les empreses, quasi totes familiars i fundades al final del segle passat, les que es dediquen a fer aquests brous amb ferma fidelitat a les receptes que els seus avantpassats els llegaren. La història de la majoria de les fórmules es remunta a final del segle XVIII, moment en què l'economia mallorquina experimentà un inesperat progrés i en el qual la vinya fou intensament conrada com a conseqüència de la franquícia d'imposts concedida el 1802 a les noves plantacions. Aquest esdeveniment, amb l'afegit d'altres, potencià la creació de licors espirituosos propis.

D'entre tots ells, el que avui dia gaudeix de major presència a les cases mallorquines són les herbes en les seves tres varietats. Aquesta beguda anisada té el seu origen en les propietats aromàtiques i medicinals de plantes silvestres com ara la camamil·la o l'herba sana per combatre algunes malalties de l'època com ara el mal de panxa, les febres o els cucs. Totes les empreses d'espirituosos les comercialitzen i a hores d'ara estan pendents de la Unió Europea per rebre la denominació geogràfica pròpia.

Seguit de les herbes, el palo és la beguda d'aperitiu que, per acompanyar amb salat, gaudeix de més importància. En els darrers temps, altres begudes importades l'han rellegada a un segon pla, principalment a la capital. Amb tot, als pobles el seu consum encara continua molt palès, tot i que la seva producció va per darrere de la de les herbes. Sobre els seus orígens són nombroses les teories existents, però totes convergeixen en el seu component bàsic; la quina. Extreta de diversos arbres del gènere de la quinquina, destaca per les seves propietats tòniques i estomacals i per combatre la febre.

Al darrera del palo i les herbes se situa el mesclat com a beguda més tradicional. Aquesta beguda, combinació de palo i anís sec, també és reconeix sota diferents acepcions com ara «mescladís de matances» o «mesclat pagès». El seu consum a Mallorca sol anar lligat a determinades festes, reunions o temporades.

Pel que fa a altres licors, com ara el rom Amazones o les canyes també són pròpies de Mallorca, tot i que la seva producció ha quedat lligada principalment a una sola empresa, Limsa. El fet que aquesta empresa concentri la major varietat de begudes autòctones potser versi en la seva fundació fa tan sols 18 anys i com a resultat de l'associació de deu artesans licorers diferents.