Moment en què el ministre imposa la Creu a Pere A. Serra. | T. M.

TW
0

«Pocs mallorquins han contribuït tant com Pere A. Serra a la promoció i el coneixement d'aquestes illes, de la seva història, de la seva llengua, de la seva geografia, dels seus costums i del seu patrimoni artístic». Amb aquestes paraules, el ministre d'Educació i Cultura del Govern central es referí ahir al president-editor de Diari de Balears, en el discurs pronunciat just després d'imposar-li a la Llonja de Palma la Gran Creu de l'Orde Civil d'Alfons X el Savi.

L'acte d'imposició d'aquesta distinció, «la més alta condecoració amb la qual Espanya reconeix els seus esforços», va ser presidit pel ministre Rajoy, al costat del president Francesc Antich, la presidenta Maria Antònia Munar, el batle de Palma, Joan Fageda, i el president del Parlament balear, Maximilià Morales.

Un cop llegida l'acta de concessió de la condecoració a Pere A. Serra Bauzà, signada l'octubre pel rei Joan Carles I, el ministre Rajoy fou l'encarregat d'imposar a Serra la Gran Creu i col·locar-li la banda amb què l'Orde acompanya aquest reconeixement als esforços d'una trajectòria professional que aboca en fecunda incidència en la societat.

Mariano Rajoy inicià el seu parlament repassant sumàriament la trajectòria de Serra, «en qui concorren molt notables mèrits», des dels seus inicis com a periodista, la seva tasca com a escriptor i editor, fins avui, en tant que president del Grup Serra. Rajoy, qui apuntà que «encara que només fos per haver dirigit la Gran Enciclopèdia de Mallorca ja mereixeria un lloc d'honor», no oblidà iniciatives més recents en aquesta «vida dedicada a la comunicació», com la traducció del Die Balearen, la iniciativa empresarial de televisió per cable o la creació de Diari de balears: «sense descuidar un aspecte essencial del ric patrimoni d'aquestes terres també li devem el primer diari en català editat a Mallorca».

Profundament emocionat, Pere Antoni Serra expressà el seu agraïment a tots els col·laboradors que l'han acompanyat en la seva trajectòria, dedicant sentides paraules a Miquel Dolç i Joan Mascaró Passarius, «amb els quals vaig començar la Gran Enciclopèdia de Mallorca, així com a l'home decisiu que fou Paulí Buchens.

Serra realitzà el seu discurs en català, amb el desig que «el català no presenti problemes de comprensió per a un ciutadà gallec, ja que tots tres idiomes, català, castellà i gallec són branques d'una mateixa soca». El president-editor va voler dedicar el parlament a fer un recorregut per la història de la cultura de Mallorca, «un lloc d'encontre de cultures» per al qual desitjà «un projecte clar de país culte amb bases sòlides en el passat».