Un Born a les fosques vivia una de les seves millors nits. | C. Viera.

TW
0

Eren les vuit de l'horabaixa i, al Born, no s'havien vist mai tantes gorres, capells i barrets. No es tractava d'una concentració per promoure l'ús d'aquests complements, sinó de complir una de les recomacions per participar activament en el Correfoc de Sant Sebastià, que aniria a càrrec de la Colla de Dimonis d'Alaró, dels Dimonis d'Albopàs i dels Dracs de Gràcia i del Coll de Barcelona.

Els ciutadans de Palma, que sempre han demostrat el seu agraïment per iniciatives com aquesta, acudiren en massa a un Born ben il·luminat que començava a escalfar l'ambient al so dels dimonis banyetes verdes. En començar la desfilada, varen ser molts els que es retiraren a les voreres per veure d'enfora el trull i no rebre cap ensurt. Els més animats, en general la gent jove, es varen posar a ballar davall de les rodelles i de les torxes que portaven els diables. Era aleshores que la roba de cotó, el cap ben tapat i els taps a les orelles feien la seva funció, resguardant parts que a vegades es veuen afectades per cremades.

Quan la desfilada havia començat es varen tancar els llums de Nadal que encara il·luminen el Born, així com els nous fanals instal·lats per la regidoria de Manteniment. A les fosques l'espectacle va tenir molta més màgia. Amunt i avall, els integrants de les colles intentaven atemorir els seus adeptes, la gent a qui encanta ballar amb la por.

Els dracs de Gràcia i del Coll desenvolupaven també la seva funció: de les gargamelles sortien focs infernals, que animaven els espectadors. Els seus valedors, a més de guardar els animalots, també prenien part al correfoc vessant «foc» per la boca.