Exposició de Dalí al Japó
L'exposició The Universe of Salvador Dalí, que la Fundació Gala-Dalí va muntar l'any passat en sis museus del Japó, ha estat visitada per un total de 236.000 persones. La mostra constava de 51 pintures i 40 dibuixos. L'obra de Dalí va recórrer bona part de la geografia japonesa, i es va exposar als museus d'art contemporani Kofu, Marugame, Nagoya, Osaka, Tòquio i Hiroshima. D'altra banda, el dia 21 de gener s'inaugurarà als Estats Units l'exposició Salvador Dalí*s Optical Illusions, a la qual la Fundació ha cedit 23 obres. E.P.
Discurs de Laffón a l'Acadèmia
La pintora sevillana Carmen Laffón va posar ahir, en el seu discurs d'ingrés a la Reial Acadèmia de Belles Arts de San Fernando, una mirada al·legòrica i poètica sobre el paisatge de terra i mar que configura la desembocadura del Guadalquivir, la zona geogràfica que més ha marcat la vida i l'obra d'aquesta creadora. Carmen Laffón, que cobreix la vacant deixada pel pintor granadí Manuel Rivera Hernández, mort el 1995, va rebre contestació al seu discurs, titulat Visión de un paisaje, de Gustavo Torner, qui elogià la seva obra i el «bellíssim» quadre Bodegón oscuro que la pintora entregà a aquesta institució. Carmen Laffón, que va néixer a Sevilla el 1934, va ser integrant del grup El Paso i és considerada com una de les principals figures del realisme juntament amb Antonio López, i encara que les seves obres reflecteixen a primer cop d'ull ambients costumistes, l'artista intenta cercar i captar el lirisme que es desprèn de les escenes quotidianes. EFE.
• NOVEL·LA
«El amante lesbiano», de Sampendro
José Luis Sampedro sap que la seva novel·la, El amante lesbiano, farà parlar, i és que amb ella tracta de desbaratar un món governat per poders que «tenen por del plaer» perquè «no els interessa la llibertat. Ens eduquen perquè no siguem lliures», assegura. Des de fa cinc anys, quan es va veure prop de la mort per una malaltia coronària, Sampedro, a punt de complir 83 anys, viu «aquesta propina» d'existència cercant la «màxima llibertat i «sense censurar-me», i es revela d'aquesta manera contra una societat que etiqueta el que és bo i el que és dolent «contra natura». D'aquí va sorgir la llavor d'El amante lesbiano, una novel·la que aquest escriptor i economista enllaça amb la literatura llibertina francesa del segle XVIII i amb l'eròtica anglesa de l'època victoriana, i de la qual ell mateix confessa que se l'hi ha anat de les mans. «No estava pensada així, s'ha anat convertint en una altra cosa i a mi això m'ha divertit». Narra la història d'un home que, com ell, va tenir una infància a les colònies espanyoles del nord d'Àfrica i que pateix una malaltia coronària. Un dia, després de sortir de la consulta del cardiòleg, arriba a un espai sense temps anomenat Las Afueras, en el qual es viu sense embolics, sense hipocresia i sense ocultacions, on res no és casualitat i on atrevir-se «és sensatesa vital», escriu. EFE.
• PUBLICACIONS
La història del moble
El llibre El moble a Catalunya. L'espai domèstic del gòtic al modernisme, editat a la col·lecció Patrimoni Artístic de la Catalunya Central, ofereix als interessats una panoràmica actual i documentada d'aquest pràctic element des de l'edat mitjana fins a l'era industrial. Il·lustrat amb més de 250 fotografies d'alguns dels millors mobles de la tradició catalana que es conserven tant en cases particulars com museus, col·leccions i antiquaris, el llibre ha estat elaborat per la historiadora de l'art Mònica Piera i l'escriptor Albert Mestres. EFE.
Sense comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
De moment no hi ha comentaris.