La nissaga marinera dels Bassers (1417)

TW
0

La família de naviliers i mercaders dels Bassers, dels quals en féu un excel·lent estudi documental el pare Gabriel Llompart (1982), que tenien per escut una torre daurada, presenta una nissaga ciutadana que va de la segona meitat del segle XIV a ja ben entrat el segle XV, això pel que fa als papers i sembla que era gent de negoci, arriscada navigació i forta influència social. L'anècdota que evocam en aquesta data és que Bartomeu de Bassers fa inventari dels ornaments litúrgics, donats a la comunitat franciscana en la persona de la seva abadessa, sor Eulàlia Lodriga i de la seva sagristana, sor Constança Rauzella, per celebrar misses i funcions religioses en la capella familiar, a l'església de Santa Clara... Ja abans havien fet construir la capella, amb pedra de Rafelbeitx, obra que realitzà un tal Miquel Mas l'estiu del 1416. L'altar estava format per una sola peça i, «com era natural, la finalitat de la capella era funerària» i comptava amb un sepulcre i una petita ossera. Costà cent-cinquanta lliures mallorquines, que era en aquell temps una quantitat molt respectable, almanco valia més la capella que una vida humana (El fill de Bartomeu de Bassers comprava un esclau a Antoni de Jovals, ciutadà de Mallorca, per noranta lliures. Era un al·lot grec anomenat Miquel) i aquests doblers sortien, naturalment, del transport de mercaderies per mar en vaixells de dues cobertes, com el Santa Clara i d'altres, moltes vegades a terra de moros, és a dir, Almeria i zona del Regne de Granada i nord d'Àfrica. És més que curiós, molt significatiu que el nom de la nau fos Santa Clara, com el temple del Convent on els Bassers anirien a fer el seu somni etern...

Sí. El somni etern. Heus aquí una preocupació que durant l'Edat Mitjana era pròpia dels nobles i burgesos per tal d'acabar amb els seus ossos sota les voltes d'una església i no sota set pams de terra a qualsevol indret a cel obert. Així doncs, bastida la «darrera nau» a les drassanes eclesiàstiques, (ornada amb teles i teixits propis del clergat i canelobres, facistols, torretes de fusta per a ciris, làmpades de vidre, cortines, crucifixos, tovalloles, arquetes, granes de vellut, una valuosa tela de París de seda negra... El que fos!), asseguraven els Bassers el seu gran viatge.

Mentrestant, i sempre segons els documents, podem comprovar que aquests homes de mar llançaven l'àncora als ports, en aquell temps famosos, de Barcelona, Bona, Peníscola, Mostagam, Pisa, Talamón de la Toscana, Rodes, Famagusta, Trapani, Càller, Agrigent, València... Segurament, el casal dels Bassers es trobava prop del Convent de les Clarisses, veïnat, potser, dels que avui anomenam banys àrabs. Però ja no hi canten ni galls ni gallines.