El tàndem literari Erckmann-Chatrian (1872)

TW
0

Emili Erckmann (1822-1899 «del qual es compleix en aquest anys que acaba el centenari de la seva mort) i Alexandre Chatrian (1826-1890), literats francesos i autors de novel·les històriques, publiquen la seva obra més popular, i potser la més emblemàtica, Els dos germans, que com història rural sembla inspirar-se en un fet autèntic encara que els detalls de ficció siguin d'una gran bellesa. Però tal volta siguin l'exploració dels costums locals, la penetració psicològica en els personatges, la baixesa i la puresa dels sentiments, la funcionalitat dels diàlegs... que la fan una obra ben conduïda i ben acabada.

Heus aquí un fragment que parla de les celebracions d'aquests dies: «En els nostres països muntanyencs es fa una rigorosa observància de les festes, principalment de les infantils. Arriba primer Sant Nicolau, el gran sant de la Lorena, amb un sac a l'esquena, una campaneta a la mà i la disciplina impregnada de vinagre en l'altra; després vindrà la Nit de Nadal, amb els seus sabres de fusta, els seus pastissos i, entre les famílies amb doblers, l'Arbre de Nadal, carregat de garnaldes, llepolies i nous daurades; finalment, Cap d'Any i els Reis. La festa dels Reis, a l'època de les grans nevades, es pot comptar entre les més belles. Aleshores, una colla de nins corren per tot el poble, coberts amb grans camises i corones de paper pintat sobre el cap i un ceptre de pal, com els Reis dels jocs de cartes. Un d'ells, amb la cara mascarada de carbó, és el Rei negre. Entren a totes les cases entonant una cançó en el seu dialecte, tan vella que costa prou feina comprendre-la... I aquelles pobres gents els donen prunes seques, pomes, ous, mantega... Naturalment, no obliden d'entrar a l'escola. Vénen tan majestuosos com els Reis i canten enmig de l'admiració universal, mentre que Herodes, amagat en un passadís, espera el seu torn per aparèixer. Tots els nins tenen enveja de la seva sort, i és l'ocasió, per al mestre, quan ja han marxat, de contar als seus deixebles la visita dels mags d'Orient al Salvador que acaba de néixer a un poblet tan humil com el seu, a Betlem de Judea, i que els pastors han trobat dins una establia, amb una menjadora per bressol; aprofita, aleshores el mestre l'instant de sorpresa i els descriu l'estrella que guià els sobirans...».

Històries religioses i també quasi màgiques que els infants sabien agrair. Com els lectors saben agrair la bona literatura, la que els arriba al cor i constitueix un premi d'amenitat en lloc d'un càstic d'avorriment. Això, però, no evita que Erckmann i Chatrian siguin pràcticament desconeguts en el nostre país i en general, arreu de França. Només a la regió d'Alsàcia i Lorena els tenen pels literats que formen part indiscutible del patrimoni cultural de la zona. I és que quasi sempre la semença dels escriptors acaba conservant-se en el seu bressol, en el seu indret de naixença, en el racó de la pàtria petita. Allà es conserva per sempre la seva memòria. I pens que ja n'hi ha prou. Val més un plat de verdura a casa pròpia que menjars exquisits a casa d'altri on un és considerat intrús. Ara, pobre d'aquell que ni a ca seva és acceptat!