La fidelitat a la bona taula té en el temps nadalenc un dels
seus millors exponents. Celebració rere celebració, sempre hi ha
una taula servida de menjaurets per fer la festa més grossa. Així,
els placers de tots els mercats municipals no dubten a fer l'agost,
principalment si de a sobre s'ha de celebrar un canvi de
mil·lenni.
Molts placers no dubten a justificar-se esmentant que els seus
proveïdors els cobren més car i que ells no hi tenen més guany
perquè són dies de festa. Tot i així, són ells els que reben les
queixes de les persones que s'acosten al seus trasts davant
l'encariment dels productes que ofereixen.
Enguany, hi ha discrepàncies entre la quantitat de vendes.
Mentre alguns no dubten a l'hora d'assenyalar que la gent s'ha
decidit prest, en part per evitar la pujada forta de darrera hora,
altres esmenten que la gent no ha pensat en els mercats
tradicionals i ha decidit fer la gran compra a les grans
superfícies o als supermercats. Així i tot, a mercats com el de
l'Olivar, són nombrosos els productes que han experimentat un
increment de preus, principalment els més populars. Alguns d'ells
han pujat més d'un deu per cent.
Les porcelletes mallorquines han experimentat en els dies previs
a Nadal una pujada del voltant de les 1.000 pessetes la peça, i
poden arribar a les 1.400 pessetes el quilogram. El rap puja més de
500 pessetes el quilo, i se situen, com l'anfós, en les 3.000
pessetes. El llobarro, la daurada o la cirviola presenten preus al
voltant de les 2.200 pessetes, 500 més que en un dia qualsevol de
l'any. Pel que fa al marisc fresc, aquest és un dels menjars que
més pujada sol experimentar. Les llagostes, les cigales, els
carrabiners o la gamba poden arribar a preus privatius.
Un dels aspectes que els placers més han destacat de la
preparació de les festes de Nadal és que enguany la caça s'ha posat
de moda. Així, és corrent que se'ls apropi gent no estrangera
interessada a endur-se un faisà, a 2.300 pessetes la unitat;
perdius, a 1.300 pessetes la peça; faraones... El que també s'ha
venut molt enguany són els endiots i altres animals de ploma ja
farcits i a punt per cuinar, la sopa farcida preparada i molts de
complements per fer una picada prèvia com ara els ous de
guàtlera.
Sense comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
De moment no hi ha comentaris.