La NASA admet que la «Mars Polar Lander», enviada a Mart, s'ha perdut

Aquest fracàs posa en dubte les missions previstes per als 2001, 2003 i 2005

TW
0

La NASA va admetre ahir que la càpsula Mars Polar Lander, enviada a explorar Mart, es va perdre després del seu descens sobre el Planeta Vermell. «Després de quatre dies de dificultats creixents, l'equip de vol de la Mars Polar Lander es jugà la seva última carta per contactar amb l'artefacte», digué el cap del projecte, Richard Cook.

Després d'un darrer intent de comunicació per ràdio «hem arribat al punt en què crec que podem dir, amb certesa, que les nostres expectatives d'èxit en aquesta missió són remotes», afegí Cook. El Jet Propulsion Laboratory de Pasadena, des d'on es controla aquesta aventura espacial, perdé contacte amb la nau Mars Polar Lander quan iniciava el seu descens sobre la superfície de Mart després d'un viatge d'onze mesos i 252 milions de quilòmetres sense incidents.

També es perdé tot contacte amb les dues sondes que portava la nau, les anomenades Scott i Amundsen en honor dels primers exploradors del Pol Sud de la Terra. Les sondes formaven part de l'experiment Deep Space 2, destinades a posar-se a la superfície de Mart per investigar l'existència d'aigua en el Planeta Vermell. Tots aquests plans s'han vist estroncats davant la falta de comunicació entre la nau, les sondes i el centre de control de la missió a la Terra.

El fracàs de la nau Mars Polar Lander posa en dubte les missions previstes per als anys 2001, 2003 i 2005, semblants a la que ara està perduda i la transformació de la qual serà difícil pel fet que es desconeix què és el que fallà. Malgrat tot, la NASA haurà de justificar enguany els 51.000 milions de pessetes perdudes en l'exploració sense resultat de Mart, d'ells 165 invertits en el Mars. També aquest fracàs allunya la possibilitat d'una missió tripulada, una idea sobre la qual s'havia estudiat que podria tenir lloc en un termini de 20 anys.