Les exèquies d'Enrico Fermi (1954)

TW
0

Se celebren a Chicago les exèquies per Enrico Fermi, fallit en aquesta ciutat, el gran savi que obtingué quan només tenia trenta-set anys el premi Nobel de Física, essent aquest un guardó que sol arribar quasi sempre a la més sonada vellesa. Això era el 1938 i la feina premiada tractava sobre el seu descobriment de nous elements radioactius, produïts pel bombardejament de neutrons i pel descobriment de la reacció nuclear produïda per neutrons lents.

Hi havia, aleshores, el govern feixista i a Mussolini no li agradava gens que els savis i persones de ciència altament qualificades sortissin del país. Però li va permetre d'anar a Suècia per rebre aquell important quardó tot pensant que l'esdeveniment es podria utilitzar en la propaganda del seu règim. I Mussolini restà ben fotut. Enrico Fermi anà a Stokolm amb tota la seva família i a l'hora de tornar a Itàlia, prengué el camí contrari i s'embarcà cap als Estats Units. Arribà a Nova York i amb ajut oficial va poder seguir amb els seus experiments. Sabent que Hitler tenia savis treballant en la bomba atòmica, ell, Einstein i altres reconeguts científics advertiren Franklin Delano Roosevelt del perill que això suposava.

Fermi havia nascut a Roma el 1901 i fou un estudiant prodigi a l'Escola Secundària. Després, als disset anys entrava a la Universitat i als vint-i-un obtenia el doctorat amb una tesi sobre els raigs X. El 1923 anà a la Universitat de Gotinga i estudià amb Max Born, físic de gran prestigi. Amb aquell extraordinari «currículum» no trigà a ser cridat en el camp de l'ensenyament i fou professor, primer, a la Universitat de Florència i, llavors, a la de Roma, desenvolupant allà un mètode estadístic per predir les característiques dels electrons. Entrà, com el membre més jove, el 1929, en la Reial Acadèmia d'Itàlia i seguí treballant en el tema dels elements radioactius per bombardejament de berili amb neutrons. Del berili passà a l'urani i els seus descobriments, sempre més complexos, el feren dubtar de si havia creat un nou element.

Tanmateix, el 1942 es posaria en marxa el projecte Manhattan, destinat a la creació de la primera bomba atòmica i Fermi fou l'encarregat d'aconseguir una reacció nuclear en cadena de forma controlada, de manera que dissenyà la seva «pila atòmica» i després de molta feina en els laboratoris sota terra de la Universitat de Chicago, va poder arribar als seus objectius. Les proves fetes el mes de juliol del 1945 a Alamogordo, un desert de Nou Mèxic, foren tot un èxit.

El 1944 li havien concedit la ciutadania nord-americana i tota la seva família tingué el mateix privilegi (sempre que això sigui, com ell pensava, un privilegi). Tot un seguit d'honors i distincions com ser membre de la Royal Society de Londres es feren compatibles amb la seva tasca d'ensenyament des del 1946 a la Universitat de Columbia. Mort el 28 de novembre, li celebraren tal dia com avui les exèquies oficials i tot el món de la ciència proclamà el seu dol.