Gravats i fotos recorden a la Casa de Cultura el sisme que trasbalsà Palma el 1851

TW
0
C.C. Palma. Documentant gràficament el trasbals que suposà per a Palma el terratrèmol del 1851, l'Institut d'Estudis Baleàrics inaugura anit a la Casa de Cultura l'exposició Palma, 1840"1899, la cinquena d'una sèrie de mostres en la qual s'han reunit estampes històriques i curioses que palesen l'evolució de la ciutat.

El període escollit, marcat per l'aparició del primer daguerrotip per litografia i la fi del segle XIX, es documenta amb prop de 250 imatges, en les quals es combinen litografies, gravats, anuncis i dibuixos amb una part majoritària de fotografies.

El seu contingut és divers: s'hi troben els efectes del terratrèmol, palesos en el lent procés de reconstrucció de les torres de la Seu; les vicissituds que travessà el Teatre de les Comèdies, actual Teatre Principal, destruït pel sisme, inaugurat el 1857, incendiat el 1858 i reinaugurat per Isabel II el 1860; la visita d'Alfons XII; la tercera guerra carlista i la guerra de Cuba. La disposició de les peces a l'exhibició és prou didàctica. Segons explicà Xavier del Hoyo, la mostra s'obre amb una sèrie històrica conformada per litografies. Tot seguit, es mostren sèries centrades en indrets molt concrets de la ciutat, en les quals es pot apreciar l'evolució de Cort, el Born, el barri des Jonquet i Portopí, entre d'altres punts emblemàtics de Palma.

Coordinada per Xavier del Hoyo i Arnau Company, la mostra d'imatges es complementa amb la projecció d'un vídeo que recull el testimoni d'especialistes com Antoni Marimon, Pere Fullana, Joan Mas i Vives o el canonge Jaume Cabré, al costat de descendents d'alguns protagonistes de l'època. Un altre aspecte determinant en l'ambientació de l'exposició és el seguit d'audicions proposades, en les quals s'han seleccionaat òperes de Rossini i Verdi, peces del gènere de la sarsuela i cançons populars d'aquell temps, que es pot reviure a la Casa de Cultura fins al proper 8 de gener.