La investigació d'un mallorquí clou en un efectiu procediment per tractar el càncer

És un procediment d'administració que només actua a la zona malalta, diu Barceló

Francesc Barceló, a la seva casa de Palma. | PERE BOTA.

TW
0

Començà l'any 1979 com una investigació particular sense saber molt bé quan ni on acabaria. Però des del moment en el qual presentà els seus resultats, els cercles europeus d'investigació mèdica hi posaren tot el seu interès.

Fou d'aquesta manera com el doctor mallorquí Francesc Barceló, especialitzat en otorrino-laringologia, organitzà tot un equip científic de primera línia per tal d'aprofundir en la seva tasca d'investigació que ara és a punt de culminar a l'Institut del Càncer de la Universitat de Salamanca i que pot suposar una revolució per al tractament de les malalties més diverses.

És un nou procediment per a l'administració dels medicaments que s'anomena ionoforesis i consisteix en la inoculació dels fàrmacs directament sobre la zona que s'ha de tractar creant un camp magnètic i evitant que els efectes d'aquests siguin absorbits per la resta de l'organisme.

D'aquesta manera, tractaments com el de la quimioteràpia, entre molts d'altres, ja que es pot inocular el fàrmac que sigui no tenen cap tipus d'efecte secundari sobre la resta de l'organisme en concentrar-se tot l'efecte on es localitza la dolència. A la resta de l'organisme, tan sols hi passa al voltant d'un cinc per cent.

D'igual manera, la quantitat de medicament que s'inserta és mínima mentre que l'efecte terapèutic és cent vegades superior a les tècniques emprades a hores d'ara.