TW
0

Les partícules de pols que produiran la pluja d'estels fugissers dels Leònids, que es veuran aquesta setmana que comença, foren emeses pel cometa Tempel-Tuttle fa 264 anys, segons fonts de l'Institut d'Astrofísica de Canàries.

La màxima intensitat de meteors visibles tindrà lloc la matinada de dijous a les tres i deu minuts de la matinada, tot i que els responsables de l'Agrupació recomanen iniciar l'observació unes hores abans.

Els Leònids han provocat pluges d'estrelles visibles cada 33 anys, freqüència aproximada amb la qual la Terra travessa l'òrbita d'aquest cometa.

Segons els astrònoms, enguany és un any molt favorable per veure els espectacles d'aquestes pluges.
En aquesta ocasió, l'Agrupació Astronòmica recomana tombar-se en un lloc sense pol·lució lluminosa per observar el fenomen a simple vista.
Des de les ciutats seran visibles tan sols els meteors més brillants.
Les partícules de pols produiran estrelles fugisseres, que podran veure's durant qualsevol vespre de la propera setmana, però aquestes no tenen relació entre si i són denominades esporàdiques perquè no poden associar-se a un únic cometa que les generi.

Aquestes estrelles són petites partícules de pols, de la dimensió d'un gra d'arena, que una vegada deslligades dels nuclis cometaris vagabundegen per l'espai fins que s'estavellen amb la Terra. Els meteors més brillants que s'observen poden emetre tant de llum com la Lluna i pesar uns cent grams.