«100.000 carnets joves han passat per taquilla»

Rafel Salas assegura que el futur del cinema rau en les pel·lícules i en les bones condicions

Salas seu als seients que hi haurà als Multicines de Manacor. | J. T.

TW
0

Quelcom és mou en el panorama cinematogràfic illenc. Al tancament, anunciat, dels cinemes ABC i Astòria "que sembla que tindrà lloc d'aquí a un parell de mesos" s'ha afegit el de l'Avenida "que també es preveu pròxim. Però al costat d'aquest anunci n'hi ha d'altres: l'empresa Multicines Portopí projecta un nou centre a Manacor, i l'empresa Salas passarà a explotar comercialment el cinema Born, de Ciutadella. Rafel Salas explica a Diari de Balears quines són les claus del cinema actual.

"Sembla que han iniciat la conquesta de la part Forana i de les altres Illes.
"No és exactament així. A la comarca de Manacor viuen vuitanta mil persones i creim que es mereixen tenir una bona oferta cinematogràfica. Les empreses Servera i Salom hem fet un esforç per intentar oferir aquest temps d'oci. El tema de Menorca és diferent; el meu padrí ja explotava deu sales a l'Illa; mon pare "que és l'ànima de l'empresa" va continuar aquesta tasca. Fa poc vàrem deixar el cinema Oar, amb la qual cosa l'oferta de Ciutadella quedava coixa; ara, amb el Born, ha quedat completa.

"Es parla, fa molt de temps, dels cinemes de Marratxí, promoguts per la multinacional AMC. Si el projecte es consolida, com els afectarà a vostès?
"Ara aquesta multinacional ha presentat un nou projecte: De 24 sales han passat a vint. Evidentment, si aquesta empresa aterra a l'Illa, pot fer molt de mal a l'empresa mallorquina familiar, tant a Palma com a la Part Forana. Ara com ara, l'oferta és màxima. De fet, és així fins al punt que es tanquen cinemes de centre de Ciutat que, en augmentar l'oferta cinematogràfica, no resulten rendibles.

"Quin és el futur del cinema en els centres comercials?
"El futur del cinema són les bones pel·lícules. És diferent el cinema del centre comercial del de la ciutat. Nosaltres intentam que el centre no es desertitzi, que tengui vida o que, referint-nos a la part forana, els al·lots puguin anar al cinema en diumenge.

"Com afecta els cinemes la Llei dels set-cents metres?
"Bé, nosaltres hem demanat al Govern que ens inclogui en la moratòria de centres comercials, per la nostra activitat. L'oferta d'oci pot ser un bon reclam per no desertitzar el centre, una ajuda al petit comerç. Nosaltres hem fet un gran esforç, com a petites i mitjanes empreses, a fi de reinvertir els nostres beneficis per oferir més qualitat. De fet, els multicinemes de Manacor tindran la tecnologia més avançada.

"Quan començaran aquest centre?
"Estam pendents de la llicència d'obres, però segurament el podrem començar aquest mes. La inversió serà de sis-cents milions de pessetes.

"Com ho fa un empresari cinematogràfic per lluitar amb l'oferta de les televisions?
"Nosaltres treballam amb l'oci a fora de casa. El nostre públic més nombrós té de 14 a 28 anys, i encara és l'hora que s'inventi alguna cosa per tenir-los a casa. Intentam que triïn el cinema al bar oferint bones condicions. Cal dir que el carnet jove ha estat tot un èxit: en un any i mig han passat 100.000 carnets joves per les taquilles illenques; estam en negociacions per tal de prorrogar-ho. En el segment d'edat a partir dels 30, que solen ser pares amb infants petits, ens ajuda molt el tema de promocionar el cinema entre els menuts de la casa, amb convenis amb la Targeta Diver o amb la targeta d'Amic d'En Guai de TeleNova. Ara, és un inconvenient tornar a dur les persones majors a les sales; de tota manera, quan ho descobreixen, queden bocabadats per les condicions que ofereixen els cinemes d'avui dia.