Troben restes de dos dinosaures vegetarians d'espècie desconeguda

TW
0

Les restes fòssils de dinosaures gegants gairebé completes, pertanyents a una espècie desconeguda fins ara i que va viure fa 135 milions d'anys, varen ser trobades per un equip franco-algerià-nord-americà al nord de Níger, segons anuncia la revista Science en la seva edició d'avui. Aquesta nova espècie de cretaci, que va rebre el nom científic de Jobaria tiguidensis (per «Jobar», éssers enigmàtics de les llegendes tuareg de la regió, i Tiguidi, nom del lloc en què es trobaren els fòssils), era vegetariana.

Malgrat la seva impressionant grandària "més de desset metres de llarg", aquest sauròpode (dinosaure quadrúpede), amb dents en forma d'espàtula que li permetien tallar les petites branques dels arbres, devia ser una presa fàcil per a les espècies de teròpodes (dinosaures bípedes) carnívors, indicaren els membres de l'equip de paleontòlegs, dirigit pel nord-americà Paul Sereno, de la Universitat de Chicago.

En efecte, marques de dents en els ossos d'alguns exemplars testimonien que varen ser atacats, probablement per Afrovenator abakensis, espècie carnívora trobada per aquest equip de paleontòlegs a la mateixa regió. Els paleontòlegs en trobaren el 1996 un esquelet gairebé complet, l'anàlisi del qual, recentment acabat, va permetre obtenir-ne valuoses dades.

La nova espècie de dinosaures té un aspecte summament primitiu. Els científics pensaven fins ara que els sauròpodes amb dents en forma d'espàtula desaparegueren al final del juràssic, és a dir, devers vint milions d'anys abans de l'època en què vivia aquesta nova espècie que els estudiosos hauran de començar a analitzar.