Els ulls mai no vists del «xeno peckii»

Aquest paràsit de la vespa veu a través de 50 lents diferents les mateixes escenes

TW
0

El xeno peckii, un diminut paràsit que veu la llum del dia durant només unes hores, per cercar parella, té uns dels ulls més estranys que mai no s'hagin vist en àmbits científics. Cada ull, que té forma de maduixa, compta amb cinquanta lents, cadascuna de les quals forma una petita imatge del món de l'insecte, segons l'equip científic de Cornell University de Nova York.

El xeno peckii és un paràsit de les vespes. Segons Elke Buschbeck, científica especialitzada en l'evolució dels ulls dels insectes, la major part del cicle vital el passa dins la vespa, la femella mai no la deixa. Només el mascle té aquests ulls i surt quant és adult i disposa d'un temps de dues i sis hores per trobar una femella, abans del seu òbit.

Els científics es pensen que els ulls són importants per trobar parella, principalment a les distàncies curtes. Per això, la majoria d'insectes tenen ulls composts. Això no obstant, en un insecte normal, cada lent de l'ull veu només un punt de l'espai, és en realitat un píxel. Però en aquests paràsits cada lent forma una imatge parcial que és processada pel cervell de l'insecte en un procés bastant complex.

La descoberta dels ulls d'aquest paràsit es va fer per casualitat. Els ulls són tan estranys que el darrer cop que es va veure una cosa semblant va ser en els «triglobites», que vivien al fons de la mar fa entre 280 i 590 milions d'anys. Així i tot, no hi ha cap lligam entre els «triglobites» i els insectes moderns i no se sap com és que aquesta estructura ocular no s'ha donat en més casos. Amb tot, els científics coincideixen a l'hora d'assenyalar que si s'ha de desenvolupar un ull molt petit, és una estructura perfecta.