Breus

TW
0

• HOMENATGES

Andorra recorda Alberti El president del Consell Assessor del Museu del Llibre de la Massana (Andorra), Antoni Morell, ha anunciat que l'entitat té previst realitzar un homenatge a Rafael Alberti, semblant al que ha realitzat aquest mes en honor del poeta català Miquel Martí i Pol. Morell, també president de l'Associació d'Escriptors del Principat, ha lamentat la mort d'Alberti, que ha qualificat d'«escriptor de la Humanitat». El pròxim homenatge que organitzarà el Museu del Llibre és el de Jorge Luis Borges; i el nom d'Alberti, juntament amb el del Nobel José Saramago, s'ha afegit ara a la llista d'escriptors que seran objete d'un homenatge en els pròxims mesos. Els actes en honor de Martí i Pol han consistit en la inauguració d'una exposició dedicada a la seva obra, que es pot visitar en la Sala Prat, de la Mola de la Massana, fins al dia 12 de novembre. DdB.

• COMMEMORACIONS

Alfaguara compleix 35 anys L'editorial Alfaguara, que va prendre aquest nom de la paraula àrab que significa «la font que mana i corre», compleix aquest mes 35 anys; un temps durant el qual ha fet córrer el líquid de la literatura en espanyol fins a col·locar-se, segons afirma, com l'empresa que més factura en el país amb l'edició de novel·les. Fundada el 1964, en ple franquisme, pel Nobel Camilo José Cela, Alfaguara, englobada en el Grup Santillana, ha viscut en aquest temps el floriment de la literatura en llengua espanyola, la seva principal aposta i la que actualment preferixen els lectors espanyols, segons assegura la directora de l'editorial, Amaya Elezcano. Elezacano, juntament amb Juan González, succeix en la direcció editorial d'Alfaguara Juan Carlos Cela Trulock (el seu primer responsable), Jaime Salinas, Eduardo Naval, Jose María Guelbenzu, Felisa Ramos, Luis Suñen, Manuel Rodríguez Rivero , Guillermo Schavelzon, Rodolfo González i Juan Cruz. DdB..

• PUBLICACIONS

Jesús Pardo i el món L'escriptor Jesús Pardo (Santander 1927) planteja en el seu nou llibre, Las preguntas que movieron el mundo, una sèrie d'interrogants que han estat el fil conductor del coneixament humà a través de la Història. Amb un discurs impregnat d'humor, l'autor d' Ahora es preciso morir, Ramas del pasado o Autorretrato sin retoques, entre altres obres, analitza les incerteses que varen commoure en algun moment personatges com Jesucrist, Confuci, Kant, Cèsar, John Fitzgerald Kennedy, Ramón Goméz de la Serna o Gore Vidal per citar alguns del gairebé centenar de noms que passen pel llibre. «L'home és l'únic ésser viu que arriba a alguna conclusió lògica. Si una cosa li funciona es demana per què, i, si no ho fa, també ho vol saber», diu Pardo; el qual va precisar que «encara que no sigui res nou, és evident que la curiositat mou el món». La primera pregunta que per a Pardo es va fer l'home protohistòric va ser: «Què som?», motivada per la seva percepció de les diferències que el separaven del món animal. DdB.

• NOVEL·LA

Torna «Hannibal» Lecter Amb una de les novel·les més esgarrifoses del nostre temps, el nord-americà Thomas Harris torna, onze anys després d'escriure El silenci dels anyells, a estremir els lectors a través d'un dels psicòpates més cruels, el Doctor Hannibal Lecter. Número u de vendes en els Estats Units i en el Regne Unit, «Hannibal», publicada ara a Espanya per Grijalbo Mondadori, recupera el caníbal més famós dels noranta. En aquesta continuació d'«El silenci dels anyells» Harris situa l'acció set anys després que Hannibal Lecter s'escapàs de les autoritats. DdB.