El colomer de Picasso
El colomer que va fascinar el petit Pablo Ruiz Picasso, en les obres posteriors del qual varen aparèixer freqüentment aquestes aus, i l'aula en què va aprendre a dibuixar els seus primers traços es conserven a la seva Màlaga natal i seran recuperats després de l'abandó de l'edifici. Amb una història que es remunta al 1570, l'immoble ha acollit un noviciat dels jesuïtes, l'escola nàutica de Sant Elm, una escola d'oficis i l'escola de Belles Arts, etapa en la qual va impartir classes José Ruiz Blasco, pare de Picasso, i les va rebre el pintor universal en la seva infància. La seva propietària, la Junta d'Andalusia, l'ha cedit perquè sigui la nova seu de l'Ateneu de Màlaga, que el restaurarà perquè es pugui conèixer. DdB.
• ASSAIG
Hirigoyen i el «setge moral»
El procés de destrucció psicològica d'una persona és una tasca difícil per a la majoria dels mortals, però no per a un tipus de persones qualificades per la psiquiatra francesa Marie-France Hirigoyen com a «perversos» i que duen a terme un subtil procés de «setge moral» que acaba amb l'anul·lació de la personalitat de la víctima. En el seu assaig El acoso moral. El maltrato psicológico en la vida cotidiana, la psiquiatra francesa imposa el terme de «setge moral» per definir les maniobres que posen en marxa aquests personatges amb la pretensió última de destruir psicològicament una persona, ja sigui en l'àmbit familiar o de l'empresa. DdB.
• NOVEL·LA
Ibáñez publica «La era de Varick»
Andrés Ibáñez, qui des que va publicar La música del mundo, amb la qual va obtenir el reconeixement unànime i el Premi Ojo Crítico el 1995, no havia tornat a escriure una novel·la, reapareix ara, amb La era de Varick inventant món imaginaris que, segons va dir serveixen «per conèixer més i millor aquest que ens ha tocat viure». Andrés Ibáñez, que va néixer a Madrid fa 38 anys, és comentarista literari en diverses publicacions, a més de ser un dels escriptors millors considerats per la crítica literària, que esperava amb expectació el seu darrer treball. La era de Varick, editat per Siruela, és un ampli volum de 600 planes, en el qual Ibáñez crea dos mons: el real, situat en la Nova York contemporània, i l'imaginari, un planeta anàleg on pul·lulen personatges que cerquen el sentit de la vida, l'harmonia i la bellesa. DdB.
• PREMIS
312 novel·les al 'Mario Vargas Llosa'
Un total de 312 novel·les procedents de 23 països s'han presentat a la IV edició del premi de novel·la «Mario Vargas Llosa», en què destaca «l'elevada qualitat de les obres concursants i la grata dificultat per a la selecció prèvia», segons han assenyalat fonts de la Universitat de Múrcia. En aquest sentit, s'han preseleccionat 29 obres, de manera que 7 són d'Espanya, 5 de Mèxic, 4 del Perú, 2 de Cuba, i una de cada un dels països d'Anglaterra, Alemanya, Canadà, EUA, Colòmbia, Veneçuela, Xile, Argentina, Bolívia, Japó i França. «Cementiri de Nàufrags», «Tres homes alts» «A la recerca del present», «Musa López, «Las Vegas» i «Adéu a l'angelet» són alguns dels títols preseleccionats. E.P.
• HISTÒRIA
La mort d'El Tempranillo
Un document desconegut fins ara, trobat per l'historiador i cronista oficial d'Alameda (Màlaga), José Antonio Rodríguez, a l'Arxiu Municipal d'Antequera, mostra com va ser realment la mort del bandoler José María El Tempranillo, que fou ferit de mort amb dos trets per un grup de presos. DdB.
Sense comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
De moment no hi ha comentaris.