El Liceu de Barcelona reneix de les cendres amb «Turandot» de Puccini

El cau de l'òpera barceloní obre les portes després de sis anys de reconstrucció

TW
0

Gairebé sis anys després d'haver estat devastat per les flames, el Liceu de Barcelona, el teatre líric més famós d'Espanya, reobrirà les portes demà amb Turandot, de Puccini, enmig d'una gran expectació.

«Estam immersos en una eufòria general extraordinària i funcionarà com un rellotge», va assenyalar la directora d'escena, l'actriu Núria Espert. Per afegir més emoció a aquesta reinauguració, el director musical del teatre, el francès Bertrand de Billy, ha anunciat una sorpresa: un final nou per a Turandot, una obra que Puccini va deixar inacabada amb la seva mort. Precisament, aquesta famosa òpera ambientada en l'Imperi Xinès hauria d'haver-se representat aquell fatídic 31 de gener de 1994, quan el teatre, de 150 anys d'antiguitat, va ser engolit per les flames, commocionant a tota la societat catalana.

Aparentment, varen ser un treballs de soldadura que originaren l'incendi, que es va propagar ràpidament, a causa en gran part al precari estat de conservació del teatre, que havia estat denunciat poc abans en informes dels bombers.

Amb les cendres encara colgades, un consternat Jordi Pujol, president regional de Catalunya, es va comprometre personalment a la reconstrucció del Liceu i per això es va crear un gabinet de crisi.

Després d'una breu polèmica inicial sobre l'emplaçament del nou Liceu "hi hagué partidaris d'aixecar-lo en un lloc més ample, lluny de l'estret centre de Barcelona", es va prendre la decisió de reconstruir-lo «on era i com era».