Breus

TW
0

• LITERATURA

Promocionaren el Nobel de Saramago Una empresa de relacions públiques va fer, a demanda de les autoritats portugueses, una intensa promoció a Suècia de l'escriptor José Saramago, perquè aquest obtingués el premi Nobel de Literatura al 1998, segons afirmà ahir el diari suec Dagens Nyheter. L'empresa sueca Jerry Bergstroem AB va ser encarregada l'any 1997 per la Cambra de Comerç i la Delegació portuguesa de Turisme d'organitzar una «campanya de promoció» en favor de Saramago, i l'escriptor fou distingit l'any següent amb el Nobel de Literatura, esdevenint el primer autor de llengua portuguesa que obtingué la prestigiosa recompensa. L'empresa, que organitzà un seminari on participà l'autor, s'encarregà així mateix que l'escriptor realitzàs nombroses entrevistes a diaris, ràdios i canals de televisió suecs. La idea que aquesta promoció fos determinant va ser desmentida per Sture Allen, exsecretari de la Reial Acadèmia de Suècia, que apuntà que «seria absurd pensar que membres de lobbys poguessin influir a les decisions de l'Acadèmia». EPR.

Nova obra de Vázquez-Figueroa L'escriptor i periodista Alberto Vázquez"Figueroa, un dels autors més populars entre els espanyols, continua cultivant el gènere d'aventures amb la seva darrera creació, El Inca, on novel·la una història d'amor amb la cultura asteca com a teló de fons. Segons declaracions de l'escriptor, autor de Ebanot, El Perro, Manaos o Panamá Panamá, «sempre m'ha fascinat l'Imperi Inca, vaig viure durant anys a Perú i em vaig enamorar de les seves gents, i amb aquesta novel·la he volgut retre tribut a aquesta cultura». Editat per Planeta, a El Inca retrata la història d'una nena a qui els mandataris ordenen sacrificar per desig dels déus. EFE.

Censura a Alejandra Matus La periodista xilena Alejandra Matus defensà dilluns passat el seu cas davant de la Comissió Interamericana de Drets Humans de la OEA, i acusà les autoritats del seu país d'aprofitar la Llei, amb la qual se censurà el seu llibre sobre corrupció judicial per mantenir vells privilegis. Matus, la primera xilena que rep asil polític a Estats Units des que la democràcia retrornà al seu país l'any 1990, comentà que l'única explicació és que tant els funcionaris, polítics, jutges i militars «no volen renunciar als vells privilegis i la seguretat que els depara aquesta llei».EFE.

• ART

Pintura russa del segle XIX La sala del BBV inaugurà ahir la seva temporada d'exposicions amb una mostra que presenta per primera vegada a Espanya 52 obres de pintura russa del segle XIX procedents de la Galeria Tretiakov, el principal museu moscovita d'art nacional. Creadors com Fedótov, Ivanov, Leviatan, Perov, Respin, Schedrín, Serov, Shishkin i Surikov, entre d'altres, són escassament coneguts del públic madrileny, que sols l'any 1987 va poder admirar una petita mostra de la pintura russa al museu del Prado. EFE.

• INSTITUCIONS

Biblioteca de l'Institut Joan Lluís Vives La xarxa d'universitats de l'Institut Joan Lluís Vives ha creat la primera biblioteca virtual de textos en llengua catalana. El convenim firmat entre el president de l'Institut i rector de la Universitat de Lleida, Jaume Porta, i el rector de la Universitat d'Alacant, Andrés Pedreño, ha permès que un total de 500 títols del patrimoni català cultural puguin ser consultats gratuïtament via Internet. El servei es posa a la disposició dels 400.000 universitaris que acull l'Institut. EPR.