El 50 per cent de les conserves espanyoles contenen dues resines
que procedeixen de la capa protectora dels pots que evita la
corrossió del metall i que poden ser tòxiques. Es tracta del
«Bagde», que es troba en el 45% dels pots i el «Bfdge», localitzat
almanco en el 65% de les conserves. Segons un estudi de l'OCU
(Organització de Consumidors i Usuaris), aquestes substàncies
originen una migració de partícules cap als aliments.
En opinió de l'OCU tant el «Badge» com el «Bfdge» són resines
que no haurien de trobar-se en els aliments perquè es degraden amb
facilitat i reaccionen amb el contacte amb altres, no solament en
els aliments sinó també en l'organisme del consumidor. L'estudi,
elaborat amb 409 conserves de cinc països (Bèlgica, Espanya,
França, Itàlia i Portugal) revela que les conclusions en la resta
d'Europa són «més negatives»: el 62% de les mostres europees
contenen «Badge» i el 68%, «Bfdge», aquesta última resina en
concentracions força elevades.
Si es tenen en compte les dues substàncies, en un 70% dels
productes examinats, el contingut dels pots presenta «un grau de
contaminació inacceptable».
José Maria Múgica, portaveu de l'Organització de Consumidors i
Usuaris, que presentà l'informe, va assenyalar que aquest és un
«problema general dels productes en conserva», però que «la
migració és més elevada en el cas dels aliments més àcids:
conserves d'oli, amb tomàtiga o l'escabetxat».
El «Badge» està legalment limitat, es pot emprar però en
quantitats baixes, segons explica Múgica (doncs la migració no pot
superar 1 mg per quilogram). Així mateix, indicà que frega quasi la
irresponsabilitat la poca importància que conservadors i autoritats
donen als interessos dels consumidors». Pel que fa al «Bfdge», ni
tan sols està autoritzat per tal motiu, i basant-se en el principi
de precaució «no s'hauria d'utilitzar mentre no es demostri la seva
inocuïtat», segons va reiterar Múgica.
Sense comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
De moment no hi ha comentaris.