TW
0

El 50 per cent de les conserves espanyoles contenen dues resines que procedeixen de la capa protectora dels pots que evita la corrossió del metall i que poden ser tòxiques. Es tracta del «Bagde», que es troba en el 45% dels pots i el «Bfdge», localitzat almanco en el 65% de les conserves. Segons un estudi de l'OCU (Organització de Consumidors i Usuaris), aquestes substàncies originen una migració de partícules cap als aliments.

En opinió de l'OCU tant el «Badge» com el «Bfdge» són resines que no haurien de trobar-se en els aliments perquè es degraden amb facilitat i reaccionen amb el contacte amb altres, no solament en els aliments sinó també en l'organisme del consumidor. L'estudi, elaborat amb 409 conserves de cinc països (Bèlgica, Espanya, França, Itàlia i Portugal) revela que les conclusions en la resta d'Europa són «més negatives»: el 62% de les mostres europees contenen «Badge» i el 68%, «Bfdge», aquesta última resina en concentracions força elevades.

Si es tenen en compte les dues substàncies, en un 70% dels productes examinats, el contingut dels pots presenta «un grau de contaminació inacceptable».

José Maria Múgica, portaveu de l'Organització de Consumidors i Usuaris, que presentà l'informe, va assenyalar que aquest és un «problema general dels productes en conserva», però que «la migració és més elevada en el cas dels aliments més àcids: conserves d'oli, amb tomàtiga o l'escabetxat».

El «Badge» està legalment limitat, es pot emprar però en quantitats baixes, segons explica Múgica (doncs la migració no pot superar 1 mg per quilogram). Així mateix, indicà que frega quasi la irresponsabilitat la poca importància que conservadors i autoritats donen als interessos dels consumidors». Pel que fa al «Bfdge», ni tan sols està autoritzat per tal motiu, i basant-se en el principi de precaució «no s'hauria d'utilitzar mentre no es demostri la seva inocuïtat», segons va reiterar Múgica.