Antònia Vicenç apuntà el caràcter essencialment solidari de la iniciativa.

TW
0

La secció balear de l'Associació d'Escriptors en Llengua Catalana ha sol·licitat a Cort la declaració de Palma com a Ciutat-Refugi per a escriptors exiliats dels seus respectius països. La proposta, encara pendent de ser formulada amb la completa documentació per part de l'AELC i estudiada per part del Consistori, possibilitaria que la ciutat donàs acollida a tots aquells autors internacionals que són perseguits per motius ideològics o religiosos al seu país.

La iniciativa d'aquesta declaració ha sorgit del Parlament Internacional d'Escriptors, en el si del qual s'ha gestat una xarxa de ciutats refugi estesa arreu del món, que comprèn ciutats com Salzburg, Frankfurt, Gottebörg, Berna, Lausanna, Porto, Venècia o Ciutat de Mèxic, així com, en els casos de la Toscana italiana o Normandia francesa, regions senceres.

La xarxa, que a Espanya sols compta amb Barcelona, Sabadell i Gijón, es troba actualment en tràmits per aconseguir ampliar-se a altres regions estatals, entre elles a la Ciutat de Mallorca, a més d'algunes zones i països d'Àfrica. Bashkim Shehu, actualment representant del PIE a Barcelona, explicà a Diari de Balears que el projecte, entès com una mena de «pista d'aterratge» pels autors que es trobin en situació conflictiva, no revesteix gran complicació. «Es tracta que la ciutat aculli per uns dos anys un escriptor amenaçat o censurat al seu país, garantint per aquest període una feina, un habitatge i una llibertat».

Shehu

L'escriptor albanès Bashkim Shehu ha estat al llarg de dos anys acollit per la ciutat de Barcelona, i de l'experiència n'extreu valoracions molt positives. La principal, segons comenta, és el garantiment de les condicions per la vida i la feina creativa normals, absolutament denegades al seu país originari. També, emperò, la possibilitat d'integració en la vida cultural de la ciutat, un requisit «sine quo non» per al desenvolupament actiu i productiu de la trajectòria de qualsevol autor.