Antoni Morell rep el VI Carlemany de Novel·la per l'obra «La neu adversa»

El lliurament va tenir lloc, per primera vegada, a la sala de sessions de Cort

El president andorrà, Marc Forné, a l'esquerra, lliura la placa a l'escriptor Antoni Morell a la sala de plens de Cort. Fotos: JOAN TORRES.

TW
0

«En aquest acte s'ha produït un estrany matrimoni entre les gavines i les grandalles». L'escriptor andorrà Antoni Morell, acabat de designar guanyador de la sisena edició del Premi Carlemany de novel·la amb l'obra La neu adversa, va voler sintetitzar amb aquestes paraules a l'acte de lliurament del premi allò que havia succeït, per primera vegada, en el saló de sessions de l'Ajuntament de Palma, l''agermanament' dels pobles balear (gavines) i andorrà (la grandalla és una flor molt abundant en els prats del país pirinenc).

Antoni Morell, un andorrà de soca-rel malgrat haver nascut el 1941 a Barcelona, no va poder amagar la seva emoció quan va sentir el seu nom pronunciat per Àlex Broch, membre del jurat del premi convocat pel Govern d'Andorra, Fundació Enciclopèdia Catalana, Columna Edicions i Edicions Proa i amb una dotació econòmica de quatre milions de pessetes. En pujar al cadafal el saludaren totes i cada una de les personalitats que hi eren presents. Marc Forné, president andorrà, va ser l'encarregat de lliurar-li la placa que el certifica com a quanyador.

Morell, que es dedica habitualment a l'advocacia, va dedicar el premi a la memòria de Miquel Martí i Pol, Josep Maria Llompart i Jaume Fuster, tres amics molt benvolguts.

L'autor, amb tres obres publicades abans, com Als límits de l'alba, Set lletanies de mort (1983) i Borís I, rei d'Andorra (1984) va parlar després amb més tranquil·litat sobre el premi al qual hi havien concursat vint-i-dos originals (una de les participacions més altes en la seva història). La neu adversa parla d'una nissaga genuïnament andorrana. La besàvia (Agnès), el nét (Eugeni) i el besnét (Àlex) en són els protagonistes que van debanant com el pas del temps determina i condiciona la manera de viure de cada una de les tres generacions. De la societat rural que va haver de viure Agnès a l'evolució d'una societat plenament inserida en les lleis del mercat en què es troba Àlex i en la qual la neu, altra hora adversa, ha esdevingut un autèntic manà.

En l'obra, que Morell defineix com a molt matriarcal, l'autor es fa ressò de la preocupació seva per la pèrdua de valors que comporta la societat d'avui dia. Tal volta per això mateix, l'andorrà ha posat molt d'esment en la utilització de mots «endèmics» de la regió pirinenca en aquesta obra que sortirà publicada dia 16 de novembre.