Temps de pluja i tristor, arribada la tardor

Demà, a les 11.30 hores del matí, serà quan es produirà de manera oficial el canvi estacional

El raïm és una de les fruites més abundants de la tardor.

TW
0

Ja és aquí. És a punt d'arribar. I amb ella, arriben les pluges que banyaran les típiques fulles seques que, any rere any, cauen dels arbres per formar grans catifes de colors rojos i beixos que adornen les voravies i calçades de la ciutat.

Efectivament, aquest és el paisatge característic d'una estació de l'any que a està a punt d'entrar. Demà a les 11.30 hores del matí es produirà de manera oficial el canvi estacional, i la calor insuportable de l'estiu "amb xafogor inclosa" deixarà pas a l'anhelada fresca de la tardor, de què es podrà gaudir fins al proper 21 de desembre.

I amb l'arribada de la tardor no només cauen les fulles i baixen les temperatures sinó que tot canvia. Els canvis que experimentem lògicament es deriven d'aquest nou clima, considerablement més fred. S'elabora el vi, s'introdueixen altres productes alimentaris, canvien els hàbits socials i fins i tot hi ha trastorns en els comportaments humans "com succeeix també durant els mesos primaverencs amb l'augment de les temperatures.

Ens assabentam que és tardor sobretot quan anam a fer la compra al mercat "o més ben dit, quan els encarregats de la llar hi van", i es pot comprovar que tot comença a ser d'un altre color. Aquelles tonalitats vives pròpies del rosat dels melicotons, lila de les prunes, el vermell de les síndries i el verd del meló desapareixen per donar protagonisme a aquell daurat del moscatell, la fruita per excel·lència de la tardor, juntament amb les xirimoies, les magranes, els gínjols, els codonys i les atzeroles. Els caquis, els alvocats i les pomes també són productes propis d'aquests mesos que vénen.

Fonts d'Inspecció de Consum del mercat municipal de l'Olivar explicaren detalladament el canvi de productes hortícoles en els trasts i sobretot destacaren la diferent demanda de productes per part dels clients quan arriba aquesta època de l'any.

Segons explicaren els propietaris de les parades, «els consumidors ja comencen a demanar carn d'os per fer bullits i verdures per a sopes», compra que no s'acostuma a fer en tot l'estiu. La verdura característica de la tardor és el rave i el pebre vermell. El pebre verd, l'enciam, les tomàtigues, les albergínies i els carabassons no són propis de la temporada, «tot i que avui dia al mercat trobam de tot, ja sigui per les importacions o el cultiu en hivernacles», comentava un usuari del mercat. El que no podem oblidar tampoc en els tres propers mesos pròxims és els consum dels moniatos, les castanyes, els esclata-sangs, els pebres coents i les olives verdes per trencar. Aquestes vindran seguides de la col, la colflori i les carxofes, aliments més típics de l'hivern.