Ja és aquí. És a punt d'arribar. I amb ella, arriben les pluges
que banyaran les típiques fulles seques que, any rere any, cauen
dels arbres per formar grans catifes de colors rojos i beixos que
adornen les voravies i calçades de la ciutat.
Efectivament, aquest és el paisatge característic d'una estació
de l'any que a està a punt d'entrar. Demà a les 11.30 hores del
matí es produirà de manera oficial el canvi estacional, i la calor
insuportable de l'estiu "amb xafogor inclosa" deixarà pas a
l'anhelada fresca de la tardor, de què es podrà gaudir fins al
proper 21 de desembre.
I amb l'arribada de la tardor no només cauen les fulles i baixen
les temperatures sinó que tot canvia. Els canvis que experimentem
lògicament es deriven d'aquest nou clima, considerablement més
fred. S'elabora el vi, s'introdueixen altres productes alimentaris,
canvien els hàbits socials i fins i tot hi ha trastorns en els
comportaments humans "com succeeix també durant els mesos
primaverencs amb l'augment de les temperatures.
Ens assabentam que és tardor sobretot quan anam a fer la compra
al mercat "o més ben dit, quan els encarregats de la llar hi van",
i es pot comprovar que tot comença a ser d'un altre color. Aquelles
tonalitats vives pròpies del rosat dels melicotons, lila de les
prunes, el vermell de les síndries i el verd del meló desapareixen
per donar protagonisme a aquell daurat del moscatell, la fruita per
excel·lència de la tardor, juntament amb les xirimoies, les
magranes, els gínjols, els codonys i les atzeroles. Els caquis, els
alvocats i les pomes també són productes propis d'aquests mesos que
vénen.
Fonts d'Inspecció de Consum del mercat municipal de l'Olivar
explicaren detalladament el canvi de productes hortícoles en els
trasts i sobretot destacaren la diferent demanda de productes per
part dels clients quan arriba aquesta època de l'any.
Segons explicaren els propietaris de les parades, «els
consumidors ja comencen a demanar carn d'os per fer bullits i
verdures per a sopes», compra que no s'acostuma a fer en tot
l'estiu. La verdura característica de la tardor és el rave i el
pebre vermell. El pebre verd, l'enciam, les tomàtigues, les
albergínies i els carabassons no són propis de la temporada, «tot i
que avui dia al mercat trobam de tot, ja sigui per les importacions
o el cultiu en hivernacles», comentava un usuari del mercat. El que
no podem oblidar tampoc en els tres propers mesos pròxims és els
consum dels moniatos, les castanyes, els esclata-sangs, els pebres
coents i les olives verdes per trencar. Aquestes vindran seguides
de la col, la colflori i les carxofes, aliments més típics de
l'hivern.
Sense comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
De moment no hi ha comentaris.