Recuperar un molí, un procés llarg i laboriós

El Consell Insular col·labora en la recuperació amb un pla de restauració al taller de Son Bonet

El procés per restaurar un molí depèn del seu grau de conservació. | J.R.

TW
0

Desafortunadament, ara per ara no pot haver-hi un conservador per cada molí vell, però sí existeix la voluntat d'impedir que els molins s'esborrin de la imatge de Palma i d'altres municipis de l'Illa.

Aquest és l'objectiu, per exemple, de l'Associació d'Amics dels Molins de Mallorca, presidida per Bernat Rabassa. Des dels seus orígens, ara fa 25 anys, aquesta associació s'ha cuidat d'estudiar els molins en tots els seus aspectes, de divulgar-ne el coneixement i fomentar-ne la restauració.

Amb la mateixa idea, el Consell Insular de Mallorca treballa a través de Fodesma i la seva brigada d'exalumnes de l'antiga Escola de Restauració de Son Bonet. Un total de desset persones fan feina en el taller situat al Pla de na Tesa per dur a terme un programa de restauració de molins, amb què ja s'ha aconseguit recuperar-ne una vintena.

Segons explicà l'assessor polític d'aquesta iniciativa, Bernat Aguiló, es tracta d'un pla de rehabilitació destinat a tots aquells propietaris de molins. Justament divendres passat Aguiló assistí, acompanyat de la vicepresidenta del CIM, Maria Antònia Vadell, al «rescat» "per dir-ho d'alguna manera", d'un molí d'extracció d'aigua molt singular i amb una antiguitat de cent anys.

Mitjançant aquest pla, en el qual hi ha ja una llista d'espera d'una trentena de molins per ser restaurats, el Consell finança del 45% al 60% del cost del molí. I és que arreglar un molí pot suposar una despesa de 300.000 a un milió de pessetes, depenent de les condidicions en què es trobi.