TW
0

Comença el curs escolar i, amb aquest, algunes sorpreses agradables s'han escolat dins la redacció de Diari de Balears. Aquestes noves han estat que alguns autors han treballat sobre el diari perquè els alumnes de tercer d'ESO de Llengua catalana i Literatura puguin aprendre més sobre el món i el llenguatge periodístics.

Així, en les edicions de Brúixola i d'Anaya, presentades i aprovades per la Conselleria d'Educació, Cultura i Esports del Govern balear, són moltes les referències que es fan a notícies aparegudes en el diari. Crida l'atenció especialment el volum de Brúixola, confeccionat per Núria Franch, Imma Parellada i Berta Ricós, que il·lustra les tapes amb un parell d'exemplars del rotatiu. El gènere periodístic s'estudia en les unitats vuit, nou i deu del volum. Es pretén reconèixer les característiques pròpies d'una notícia periodística i crear-ne de noves a partir d'un fet determinat. Els alumnes sabran discernir entre una notícia (n'hi ha una de Rafel Gallego sobre l'estacionalitat, editada el 25 d'octubre de 1998), l'entrevista (les autores han apostat per un extracte de la que va fer el redactor en cap de Diari de Balears, Joan Riera, a l'escriptor i misser Josep Melià) i la crònica i la crítica (il·lustrada per una crítica de Los guardianes del Maser, que va fer Pep Minuesa l'1 de novembre de 1998).

Les autores del manual han volgut destacar les paraules més difícils per als alumnes. En l'entrevista a Melià destaquen 'eima'. El seu significat és «forma dialectal, en estàndard esma, aptesa a fer instintivament, maquinalment, alguna cosa».

Bartomeu Abrines, Jaume Gual, Catalina Massutí, Felip Munar, Esperança Ramis i Francesca Sureda són els autors de Llengua catalana i literatura de la sèrie El nostre món de l'editorial Anaya. Ells també han previst un manual àgil per a alumnes de catorze i quinze anys. Entre els temes que han inclòs hi ha la crònica periodística. I un dels primers exercicis que faran els al·lots que estudien amb la sèrie serà discernir «Qui?, què?, quan?, on?, com?, per què?» amb notícies aparegudes a Diari de Balears, com la que va sortir publicada el 14 de juliol de 1997 i que, sota la signatura de Tomeu Garcies, es titulava «Un home de 60 anys que havia baixat a un pou va ser rescatat a Porreres».

La satisfacció de tota la gent que treballa a Diari de Balears (redacció, tallers, impressió...) per arribar a ser una eina educativa és palesa alhora que afalagadora.