L'observatori Chandra recull imatges d'una supernova en una galàxia veïna

Les imatges recullen les restes d'una estrella en plena explosió

TW
0

L'observatori espacial Chandra captà imatges de les restes d'una estrella en plena explosió en una galàxia propera a la Via Làctia, informaren els astrònoms de l'Administració Nacional d'Aeronàutica i de l'Espai (NASA). Les restes de la supernova foren captades per una càmera d'alta resolució de l'observatori instal·lat a l'espai per un dels transbordadors de la NASA fa dos meoss.

L'estrella en explosió, identificada com N132D, és una font de llum provinent del Gran Nigul Magallànic, una galàxia veïna de la Via Làctia a devers 180.000 milions d'anys llum de la Terra.

Un any llum és la distància que la llum recorre en un any, és a dir, deu bilions de quilòmetres.
Aquesta fou la primera imatge enviada per la càmera d'alta resolució que fou enfocada cap aquest punt el 30 d'agost, digueren els astrònoms. «Estam molt complaguts amb els resultats. Tot indica que la càmera produirà imatges de raigs X de claredat sense precedents», digué Stephen Murray, un dels astrònoms del Centre Harvard-Smithsonian d'Astrofísica, a Cambridge (Massachusetts).

La imatge, difosa per la NASA a través d' Internet , mostra una taca de gas groguenc la temperatura del qual és de més de 5'5 milions de graus centígrads, amb un diàmetre de 80 anys llum.