Quan el tabac era tot un plaer...

Sa Nostra acull fins al 25 de setembre l'exposició «El llibret de paper de fumar. 150 anys d'història»

Pep Moreno, davant de les fotografies que formen l'exposició. | J. Rosselló.

TW
0

«Allò que més m'ha interessat de la preparació d'aquesta mostra és el fet que en un element tan petit pogués condensar tanta informació i tant diferent!». Pep Moreno, ho té així de clar. Ell és el coordinador de l'exposició «El llibret de paper de fumar. 150 anys d'història», una mostra itinerant que ja s'ha vist a diversos pobles de Mallorca (Sa Pobla, Felanitx, Sant Llorenç des Cardassar i Calvià), i que serà a la sala de Paper del Centre de Cultura de Sa Nostra de Palma fins al proper 25 de setembre.

La mostra fa un repàs a elements de col·leccions d'aquests llibrets, sobretot del final del segle passat i principi d'aquest, i mostra la concepció que es tenia aleshores sobre la nova moda de fumar. «Hi ha, per exemple, el paper Alquitrán, que era lloat per tenir aquest component, ja que es considerava que el quitrà tenia qualitats reconstituents i preventives de malalties importants i que el fabricant, Francesc Roca i Fills de Palma, venia com una *veritable conquesta industrial'», comenta Moreno, que afegeix: «Fins i tot Ramon i Cajal digué que fumar no provocava cap tipus de dolència».

El paper de fumar, els llibrets de fulls, són tot un món. L'exposició ha necessitat anys de feina. «Ha estat un procés llarg. La idea sorgí l'any 1992 arran de conèixer Antoni Segarra i Dalmases, els major col·leccionista del món (fins i tot és Rècord Guinnes) que té gairebé cinc mil llibrets de tot el món. Ens vàrem conéixer i pensàrem de fer una petita història sobre això». Moreno col·lecciona també aquests llibrets, però a un altre nivell. «No em consider col·leccionista, m'interessen molt els llibrets del segle passat, però només en tenc dos-cents», explica.