Bruno Morey no vol deixar ca l'Abat

«Si la deixàs, aniria directe al cementeri», assegura

El canonge practica a ca l'Abat el millor esport del món: contar estels.
( | J. MOREY)

TW
0

«Sabia que tenia amics, però mai no em pensava que n'hi havia que no coneixia». En els darrers dies, el telèfon de Bruno Morey, senyor de ca l'Abat, no ha deixat de sonar. Hi ha moltíssima de gent que li fa costat i l'encoratja a continuar endavant en la difícil aventura en què s'ha embarcat.

Aquest home, que assegura que sempre ha aplicat a les persones el principi de «l'ésser és bo» "i no el de «l'home és un llop per a l'home»" dijous va anar al jutjat a ratificar davant la jutgessa l'escrit d'adopció de mesures cautelars pel qual se sol·licita la prohibició de disposar i gravar, a davant Jean-Pierrer Ollivier, la possessió de la serra de Tramuntana de la qual ell és usufructuari.

Fa seixanta-tres anys que el canonge nat a Valldemossa habita la possessió que va heretar de la seva padrina jove. Assegura que si hagués de deixar-la, aniria directe al cementeri: «Fa més temps que visc aquí que no en cap altre indret. M'han arribat a oferir mil milions de pessetes per ca l'Abat, però l'acord implicava haver de tancar la porta i anar-me'n. En aquesta mateixa terrassa (el canonge parla des d'un mirador privilegiat que domina la mar) li vaig dir a aquest comprador que a mi no m'importaven els doblers i que allò que m'agradava era practicar, en aquesta mateixa terrassa, el millor esport del món: contar estels».

El canonge assegura que, si ho hagués pretès, seria un home ric. Va heretar de la padrina jove un gran patrimoni que va llegar a l'Església en la seva totalitat exceptuant ca l'Abat. Durant molts d'anys ha somniat que aquesta possessió que ja consta en el Llibre del Repartiment del rei En Jaume perduràs després del seu traspàs en una fundació cultural en què tinguessin acollida diferents actes i esdeveniments. «Sempre he pensat que aquesta no és una de les moltes finques que hi ha a Mallorca, sinó que és una de les més emblemàtiques de Tramuntana».

Morey ha volgut obrir les portes a Diari de Balears perquè els lectors coneguin aquesta possessió, que va assolir un gran prestigi en èpoques anteriors per la qualitat de l'oliva que s'hi conreava («va arribar a tenir dues medalles d'or de la Diputació Provincial») i que va arribar a tenir unes dimensions molt considerables: de Son Marroig fins a can Bleda (del terme de Valldemossa fins a Deià). Ara no arriba gairebé als dos-cents mil metres després de diferents segregacions fetes pel mateix Morey.

Fa dos anys, Bruno Morey va «vendre» a Jean Pierre Ollivier ca l'Abat per la mòdica quantitat de seixanta milions amb la condició que el comte de Sant Bernat hi fes la gran fundació cultural. En l'escriptura de compravenda no hi surt, per enlloc, aquesta condició, i la situació de Bruno Morey és precària: és l'usdefruitari de ca l'Abat. Ara, el comte francès ha posat en venda la possessió en un anunci per paraules i en demana 860 milions. A damunt els papers en té tot el dret. Morey i els seus missers veuen clara la possibilitat de demostrar que ha estat víctima d'una estafa.

Mentrestant, la torre està tancada amb clau. Ollivier no pot gaudir i fruir de les millores fetes en aquest indret de la casa perquè el canonge ha estat a temps de canviar el pany.