Prohens estrena l'«Homenatge a l'himne a Felanitx» aquest dissabte

TW
0

Dissabte, al castell de Bellver, va tenir lloc el primer acte públic de la Primera Acadèmia Internacional de la Música que transcórre a Palma i que es perllongarà fins dia 5 de setembre. Un dia abans de la clausura, dia 4, a les 21 hores, tindrà lloc l'estrena d'Homenatge a l'Himne a Felanitx de Josep Prohens. L'actual director del Conservatori Professional de les Illes Balears, que participa en el curs com a professor d'anàlisi i orquestració, assegura que aquesta és la primera peça que ha composat d'ençà que ocupa el càrrec, «tenia por d'estar rovellat», afirma.

Però sembla que la comanda que li va fer Philippe Bender, antic titular de l'Orquestra Simfònica de les Balears, va estimular la seva tasca: havia de crear una obra per a orquestra de corda que, d'alguna manera, havia de sortir d'un tema popular illenc: «Vaig fer una recerca de les cançons més conegudes. El tema va arribar quan, a ca mon pare, a Felanitx, vaig retrobar l'Himne a Felanitx que va escriure Miquel dels Sants Capó Adrover el 1946».

A més, a Prohens, se li va oferir la possibilitat d'homenatjar un compositor felanitxer amb la nova lectura que va fer d'aquest himne que es va dedicar a la Capella Teatina en la seva concepció. L'Homenatge que ha composat Prohens té una durada de devers deu minuts i «està tractada amb un llenguatge un poc vanguardista. Pràcticament està feta sobre modes Olivier Messiaen, amb una sèrie tonal i en forma clàssica». Traduït al llenguatge del carrer, significa que «l'oient no escoltarà les característiques que pot tenir una obra compsota el 1946, però tampoc no és una peça que rompi amb tot allò preestablert».

> La peça, escrita durant aquest mes de juliol, servirà, durant l'Acadèmia, per treballar els alumnes de direcció d'orquestra sota el mestratge de Philippe Bender. Segons Prohens, la concepció de l'Acadèmia és totalment innovadora a l'illa: «Els professors tenen renom internacional, molts d'ells provenen del Conservatori Superior de París, però, d'altra banda, es pretén potenciar la cultura popular autòctona». De tota manera, Prohens es fa ressò de l'interès que sempre ha tingut Bender envers els compositors mallorquins, interès que va començar quan encapçalava la Simfònica.