Un grup de científics troba un simi prehumà de fa quinze milions d'anys

Es tractaria del primer simi que baixà dels arbres i s'aventurà en terra

TW
0

Restes fòssils d'un simi trobat a Kenya podrien fer reescriure la història de les criatures que han predatat humans i simis. L'animal, que data de fa uns quinze milions d'anys, probablement va viure en els arbres i també a terra, segons va dir Steve Ward, de la Universitat d'Ohio, que participa en l'estudi. «És possible que aquest sigui el simi que primer va deixar els arbres i es va aventurar a terra ferma», va dir l'investigador.

L'esquelet, trobat en una zona anomenada cims Tugen, en el nord de Kenya, és suficientment complet com per projectar alguna llum en les baules perdudes entre els simis primerencs i els simis moderns i humans. Aquesta és la primera vegada que s'han trobat dents i fragments cranials. Ward i alguns col·legues de la Universitat de Yale han anomenat la troballa com a Equatorius africanus, i ve a representar un nou tipus d'homínids "un grup que inclou simis i humans.

De tota manera, avui dia hi ha un grup molt petit d'homínids "humans, ximpanzés, goril·les, orangutans i gibons" si es compara amb els molts que hi havia en el passat. «Si començam ara fa vint-i-dos milions d'anys, un grup de primitius simis començaren a aparèixer a l'est d'Àfrica, i quan dic això és que n'hi havia molts», va comentar Ward en una entrevista telefònica. Però després, fa quinze milions d'anys, varen començar a desaparèixer "a excepció de dues espècies trobades pel paleontòleg Louis Leakey a començaments dels 60, que va anomenar Kenyapithecus africanus i Kenyapithecus wickeri. En un principi varen ser considerats com antecessors directes de l'home, però després la recerca va demostrar que molts dels ancestres varen aparèixer milions d'anys després. Els fòssils també varen ser confusos, ja que juntaren característiques entre alguns primitius i alguns més moderns.