TW
0

• Arquitectura

Utzon es reconcilia amb la seva obra L'arquitecte danès Joern Utzon, de 82 anys, participarà en la reforma del Teatre de l'Òpera de Sidney després de deixar inacabada la seva creació durant més de trenta anys per discrepàncies amb l'Administració local. El Govern de l'Estat de Nova Gal·les del Sud, la capital del qual és Sidney, va anunciar ahir que el prestigiós arquitecte ha acceptat participar en el projecte de reforma d'«un dels grans edificis del món». Urtzon, que va guanyar el 1957 el concurs internacional de disseny per al Teatre de l'Òpera, va abandonar Sidney el 1966, sis anys abans de la finalització de la construcció de l'edifici, per desavinences polítiques i tècniques amb l'administració. DdB.

• Institucions El responsable de Cultura del Consell de Menorca, Josep Portella, ha sol·licitat a la Conselleria d'Educació i Cultura del Govern balear que financiï l'adquisició del fons documental propietat del col·leccionista britànic resident a l'illa, Jim Maps. Portella va remetre ahir un escrit al conseller de Cultura, Damià Pons, en el qual reclama que concedeixi una aportació econòmica que permeti adquirir aquests fons documentals. La riquesa d'aquest fons ha fet al Consell menorquí plantejar-se el seu dipòsit i custòdia per posar-lo a disposició dels investigadors a l'Arxiu de la Casa de Cultura de Maó, del qual n'és titular el Govern. Segons Portella, «aquest fons documental reunit per Jim Maps és, en alguns casos, únic, i, en altres, complementari d'altres fonts». EFE.

• Arqueologia

Urna del segle I Una urna que data del segle I va ser descoberta en la localitat de Canaan, lloc on es creu que Jesucrist va fer el seu primer miracle. L'urna, esculpida en pedra, té un radi de dos metres i una profunditat de 75 centímetres i serà col·locada amb sis més que varen ser descobertes en els anys cinquanta i que estan exposades a Canaan. Segons la tradició, les urnes exposades són les mateixes que va emprar Jesús per fer el seu primer miracle, quan va transformar l'aigua en vi durant les noces. Molts d'historiadors coincideixen en què la Cana bíblica és a Líban i no a Palestina.AFP. Arqueòlegs d'una empresa de Burgos, amb la supervisió de la Junta de Castella i Lleó, varen treure a la llum a Vertavillo (Palència) part de les restes d'un poblat vacceu que es va assentar en aquesta zona de la comarca del Cerrato entre els segles III i I abans de Crist. Les excavacions, iniciades fa un mes en un àrea de trenta-sis metres de llargària per quatre d'ample, han permès destapar la planta de tres habitatges perfectament alineats, amb restes òssies i objectes de ceràmica, ferro i bronze, segons va destacar Javier Abarquero, codirector de l'excavació. La importància d'aquestes restes rau en la seva aportació de noves dades sobre l'hàbitat dels vacceus.EFE.