TW
1

Una beca concedida per la Fundació Pilar i Joan Miró permeté l'artista paperera mallorquina Nani Ferrer exposar la seva feina a l'Estudi zer0 de la Fundació. Art Paper és el títol d'aquesta mostra, que reuneix 37 obres de Ferrer fetes des de l'any 1996. S'hi exposen des del passat dia de Sant Joan i fins al proper 29 d'agost.

L'obra que du a terme l'artista s'inscriu dins el moviment de l'Art-Paper constituït als Estats Units entorn dels anys 60, i que dues dècades més tard arribà a Europa. Aquest corrent artístic cerca l'expressió plàstica del paper en si, sense que aquest sigui un suport passiu, sinó el protagonista. És un treball totalment artesanal. Nani Ferrer ens explicà que per fer els papers al seu estudi de Mancor de la Vall, a Mallorca, només fa servir tines, poals, una maça, una capoladora (una pila holandesa) i formes papereres. Són les eines tradicionals usades des dels orígens de la fabricació de paper, a la Xina i al Japó, fa uns 2.000 anys.

Els coneixements paperers necessaris els ha adquirit Ferrer a diferents tallers de paper artesà. Les tècniques bàsiques les aprengué als tallers del Center for Book Arts de Nova York. A Alsàcia descobrí la fabricació de paper amb plantes, i l'aplicació de colorants orgànics. Fins aleshores només havia fet papers amb fibra tèxtil, el més típic als països occidentals.

Nani Ferrer prefereix fer paper amb fibres vegetals, perquè «tenen més personalitat, des del moment en què jo mateixa vaig a cercar les plantes al camp». Li interessa molt investigar i experimentar amb noves fibres i també amb les emprades antigament, i és molt exigent amb la seva feina. «Vull fer un bon paper, resistent, net, que pugui sobreviure 300 anys» deia. Per això troba que la fibra del matapoll (planta estesa a Mallorca) i de l'escorça de figuera són dels millors materials, per la seva puresa i resistència.