Un eclipsi no era de tanta intensitat des del 1961.

TW
0

No basten els vidres fumats, ni les radiografies, ni les ulleres de sol. Per veure l'eclipsi de Sol del proper dia onze d'agost cal prendre més precaucions. I no és broma. Els experts adverteixen que mirar-lo directament, amb els ulls nus, provocarà gravíssimes cremadures a la màcula (una part de la retina), la qual cosa pot suposar una ceguesa irreversible. No s'hi pot jugar.

És tanta l'expectació creada al voltant d'aquest darrer eclipsi del segle, que a Mallorca es podrà veure des de les nou del matí i fins gairebé les dotze, que no sobra cap advertència. Salvador Sánchez, de l'Observatori Astronòmic de Mallorca, féu una crida a la prudència i la cura sobretot amb vista als infants. «Hi pot haver lessions perilloses, s'ha de vigilar molt», comentà Sánchez. Sense anar més lluny, les empreses Agfa, Bayer i Indo, assessorades per catedràtics en oftalmologia, iniciaren ahir una campanya de prevenció per evitar lesions oculars derivades de l'observació incorrecta del fenomen que aquí es podrà veure en un 72%.

El mètode «més idoni, més modern i més segur», segons informació facilitada per l'Observatori, és el filtre tipus Mylar (especial per observar el Sol). Aquesta làmina metal·litzada, que s'empra en algunes ulleres de cartró, es ven en comerços especialitzats en astronomia. També es pot emprar els vidres que s'utilitzen com a filtres per soldar i que poden comprar-se a ferreteries o comerços de subministraments industrials. Si així i tot el Sol encara enlluerna es poden superposar dos filtres. La tercera proposta, no tan recomanable, són els fotolits tipus «ploma» que s'utilitzen en impremta. De ben segur que se'n necessitaran un parell.

Per estar segurs que podem observar-lo sense perill cal tenir en compte que el contorn solar ha de veure's perfectament definit, sense elluernar. Si no és així, és que el filtre és insuficient. I si el que voleu és «immortalitzar» el moment amb vídeo o fotografia, heu d'emprar un filtre d'obertura total amb un tros de làmina tipus Mylar enganxat al capdavant. En el cas que volgueu fer l'observació amb binocles, també es recomana el filtre Mylar.