Palma rep el llegat d'un pioner

El fons de Gaspar Rul·lan, que introduí les imatges en color a Espanya, donat a l'Arxiu de So i Imatge

Rul·lan retratà gran part de l'alta societat mallorquina al seu estudi.

TW
0

Farà prop de mig any que obrí les portes l'Arxiu del So i de la Imatge de Mallorca. Aquests dies acaba de rebre la que, per ara, serà la col·lecció més important d'aquest arxiu. Es tracta de la col·lecció d'imatges en suport fotogràfic propietat de la família Rul·lan, especialment de Gaspar Rul·lan Garcias.

La família Rul·lan ha donat diversos materials a l'Arxiu de So i Imatge, a través del Consell. Entre ells hi ha uns 90.000 negatius en vidre, 5.000 fotografies positivades i aparells fotogràfics de la seva empresa. Un dels aparells més curiosos és la primera màquina fotogràfica en color tricromàtica del país. Gaspar Rul·lan és considerat l'introductor de la fotografia en color a tota Espanya.

El fotògraf obrí un estudi al carrer del Palau Reial de Palma l'any 1919, i hi va fer feina fins l'any 1971. Després de més de 50 anys com a fotògraf professional, ens deixà un important llegat d'imatges de l'illa de Mallorca i la societat mallorquina, que ara serà arxivada i posada a disposició dels qui hi estiguin interessats. Amb la donació, el Consell no sols ha adquirit la col·lecció, sinó també un compromís: cuidar i restaurar el material, catalogar-lo adientment dins un termini de 3 anys i posar-lo a disposició del públic a través de la difusió de l'arxiu a exposicions acompanyades cada vegada d'un catàleg oficial.

El conseller de Cultura i Patrimoni en funcions, Damià Pons, acudí ahir a la presentació de la col·lecció a l'Arxiu de So i Imatge Mallorca. Afirmà que «el model de la família de l'arxiu Rul·lan és generalitzable; és una fórmula molt adequada per salvaguardar el patrimoni fotogràfic mallorquí». Des de l'Arxiu s'intenta que altres particulars segueixin l'exemple dels Rul·lan. «El nostre patrimoni és limitat però important, perquè documenta el nostre passat», digué el conseller en funcions Damià Pons.