Catedràtics i escriptors despullen de tòpics la narrativa de Borges

L'arquetip i la metàfora foren analitzats al Centre de Cultura de Sa Nostra

Madrigal, Fernández i Salvador, abans de la conferència. | P. B.

TW
0

Recuperar la figura del Borges poeta i integrar la seva obra dins de la tradició literària hispanoamericana foren els temes que ahir tractaren Luís Iñigo Madrigal i Àlvaro Salvador, en la segona jornada del IV Curs de Literatura Hispanoamericana. Ambdós professors es proposaren desmentir dos dels tòpics més estesos en l'àmbit literari: la predilecció pel Borges prosista i la manca de trets estrictament hispanoamericans.

Àlvaro Salvador, catedràtic de literatura hispanoamericana a la Universitat de Granada, apuntà que «l'imaginari borgià és fundamentalment poètic» i féu una crida per recuperar la vessant poètica de l'escriptor argentí. Per la seva banda, el catedràtic Luís Iñigo Madrigal dedicà la seva intervenció a reivindicar la condició iberoamericana de Borges: «El criollisme i una certa inadaptació a l'important fons occidental heretat són trets comuns dels grans escriptors de l'Amèrica llatina». A les exposicions d'ahir, s'hi ha d'afegir la conferència avançada a dia 19 d'Antonio Fernández.

Tot tres coincidiren a l'hora d'assenyalar El Hacedor com una obra clau en què, segons Fernández, «és impossible separar poesia i prosa». També posaren de relleu la dinàmica perversa del comerç editorial, que no sols condueix a una sectorialització generotemàtica, sinó a magnificar el gran novelista en detriment dels conreadors de l'assaig o la poesia. «Això explica "apuntà Fernández" que Borges sigui recordat sobretot com a narrador, quan precisament una de les aportacions més importants de Borges fou la de rompre amb la literatura classificada aplegant poesia, assaig i filosofia».

La sessió d'ahir serví també per donar a conèixer una recuperació enregistrada de la veu de Borges. El moderador i director del curs Francisco J. Díaz de Castro, en condició de poeta, s'adherí a la necessitat de recuperar la poesia recitada.