Chano Domínguez: «Les etiquetes pertanyen al món de la indústria i el màrqueting, no als músics»

TW
0

El pianista gadità Chano Domínguez, una de les grans atraccions de l'Estiu a la Fresca de Sa Nostra, presentà ahir al pati del Centre Cultural un petit avançament del que será el seu proper disc. Chano, un dels músics amb més empenta dins del panorama del jazz espanyol, és pioner en la fusió del jazz amb el flamenc. Autodidacte, comença als vuit anys tocant la guitarra flamenca i va canviar als setze als teclats del seu primer grup, CAI. D'allà al piano, començà a interessar-se cada vegada més per la improvisació, fet que l'acostà al jazz. És precisament aquesta recerca de la llibertat el que el retorna al cant flamenc del seu Cadis natal. La proposta jazzisticoflamenca, extreta del seu disc Hecho a mano, juntament amb les versions de coples i cançons populars espanyoles, incloses a Coplas de Madrugá conformaren el repertori del concert.

Chano Domínguez es resisteix a acceptar encasellaments. «Les etiquetes pertanyen al món de la indústria, el màrqueting i els mitjans de comunicació, no pas dels músics», diu Domínguez. En aquest sentit mai no s'ha sentit encasellat. «M'agraden les buleries, el blues, els boleros... gaudesc amb la música i estic obert a qualsevol proposta». Reconeix que la mescla d'estils diferents ha permès acostar-se a un públic majoritari.

Els assistents al concert pogueren gaudir d'una música que en paraules de Chano «cerca fusionar la llibertat i la rítmica de la buleria i la soleá amb les estructures més estàtiques del jazz i el blues». Pel vessant jazzístic es considera deutor de grans improvisadors com Bill Evans i Thelenius Monk. Les influències flamenques tenen dos noms cabdals, els seus paisans Camarón i Paco de Lucía, i la discoteca del seu pare (Perla, Caracol, Mairena).