Enric Gallen: «El Teatre del Mar és un model esperançador que cal cuidar»

El professor imparteix un curs al Lul·lià sobre la situació del teatre a Catalunya

TW
0

Professor de la Universitat Pompeu Fabra de Barcelona, Enric Gallen, és aquesta setmana a Mallorca per impartir un curs a l'Estudi General Lul·lià. En ell analitza la situació del teatre a Catalunya «de la transició a l'actualitat», en un períoque ha suposat la seva consolidació i normalització com a objectius principals, a través de la seva institucionalització i de la implicació de l'empresa privada.

Tot i deixar clar que la seva opinió és formulada des de fora, Gallen és contundent a l'hora d'afirmar que la situació del teatre a Mallorca difereix molt de la bonança del teatre a Catalunya: «A diferència de Catalunya, o també del País Valencià, la situació del teatre a Mallorca és molt deficitària. I basta comparar la programació teatral del Grec amb la cartellera d'avui (per ahir) a Palma. És clar que aquí no compta amb una política teatral definida com a Catalunya o al País València», fet que Gallen atribueix a «raons històriques que han d'existir».

Segons Gallen, entre els factors bàsics a l'hora de consolidar el teatre figura «el paper jugat per les institucions, tant privades com públiques», que incideix tant en les programacions com en l'estímul donat perquè el teatre arreli vertaderament en el públic, i esdevengui una peça essencial en la vida social. En aquest sentit, el professor aposta per l'opció presa pel Teatre del Mar, una «mostra esperançadora de futur que caldria regar i cuidar».

Un altre factor d'importància és la presència d'actors o actrius que poden servir d'«ham» i ajudar a la consolidació del teatre, demostrat a Catalunya amb la presència d'actors d'èxit. Un dels casos destacats a Mallorca és el de Xesc Forteza, un gran actor que, per Gallen, tenia tanta capacitat per fer comèdia com «teatre més elevat, teatre de risc».