Breus

TW
0

• Publicacions

Còrsega perd un dels seus diaris L'illa francesa de Còrsega té a partir d'ahir un únic diari amb la fusió de La Corse, edició insular del rotatiu marsellès La Provence, i el diari Corse-matin, propietat del grup Hachette. Jean-René Laplayne, director de La Corse, després de quaranta anys d'«aventura meravellosa», va treure ahir a la venda el seu darrer número, i explicà que la desaparició del títol es devia al «context de lògica econòmica». Laplayne destacà que amb el tancament no es perdrà cap lloc de feina i comentà que la fusió dels dos diaris s'esperava d'ençà que el grup Hachette Filipacchi Médias va comprar Nice-matin. La Corse tenia una difusió de 12.000 exemplars i Corse-Matin de 40.000. EFE.

Voluminosa antropologia de l'art Després d'una llarga vida dedicada a l'estudi de l'ésser humà, Luis Cencillo dóna els darrers retocs a una voluminosa antropologia de l'Art. La nova obra de Cencillo, filòsof, teòleg, psicòleg, antropòleg, llicenciat en Dret, pintor en les estones lliures i amb més de quaranta anys dedicats a la Universitat, es titularà Creativitat, Art i Antropologia, tindrà 1.800 pàgines i serà a les llibreries en acabar l'estiu. Intel·lectual de 76 anys, format a Espanya i a Alemanya, Cencillo ha publicat devers quaranta llibres i més d'un centenar d'articles i ponències presentades en diversos congressos. Per la seva antropologia de l'art, ha partit dels interrogants «Què és crear?», «Què és la bellesa?», «Com es crea?», i ha fet ús de la psicologia i de l'antropologia per investigar en els diferents estils, ja que aquests «responen a la necessitat d'expressar, la manera de concebre la realitat i la manera de sentir-la». EFE.

• Literatura

Premi Grans Viatgers Un total de 196 originals s'han presentat a la segona edició del premi Grans Viatgers, convocat per Edicions B i la companyia Ibèria amb l'objectiu de fomentar la literatura de viatges en llengua castellana. Dels exemplars rebuts, 128 procedeixen d'Espanya i 67 de Llatinoamèrica, especialment de Colòmbia, tot i que també n'hi ha d'Argentina, Mèxic, Xile, Bolívia i Brasil. Els llibres presentats abracen totes les modalitats de viatge: des de la travessia a vela i les rutes en 4x4, fins al viatge a peu, en bicicleta o l'alpinisme, mentre que les destinacions més freqüents són, com en l'edició passada, la Xina i l'Índia, seguides de Patagònia, l'Amazones i el Nord d'Àfrica. El premi és dotat amb 5 milions de pessetes i una volta al món en passatges d'Ibèria valorada en dos milions de pessetes més. EFE.

• Patrimoni

50 visites diàries a Atapuerca Més de 500 persones, amb una mitjana de 50 diàries, han participat ja en les visites guiades als jaciments arqueològics de la serra d'Atapuerca, a Burgos, d'ençà que el 2 de juliol passat es varen posar en funcionament. Segons l'arqueòloga Mariví Moreno, membre del grup cultural ACAHIA que s'encarrega d'organitzar les visites, el nombre de visitants s'incrementarà «sensiblement» a partir de la segona quinzena d'aquest mes de juliol i «especialment» al llarg de l'agost. EFE.

• Literatura

Edició millorada de Manrique El poeta Jorge Manrique retorna de la mà de la col·lecció Austral amb una nova edició millorada que, sota el títol de Poesías completas, afegeix un extens apèndix documental i un taller de lectura per facilitar-ne la comprensió al lector. L'edició aplega 49 poemes sortits de la ploma de Manrique. EFE.