La Palma que fundà Quint Cecili Metel

Encara són visibles algunes de les restes de la ciutat romana que es fundà el 123 aC.

TW
0

L'any 123 abans de Crist, el cònsol Quint Cecili Metel, conegut com el Baleàric, va fundar Palma. La ciutat era una manera organitzativa poc coneguda entre les comunitats indígenes que aleshores habitaven Mallorca. Diu Estrabó que el cònsol conqueridor va mobilitzar fins a tres mil colons perquè vinguessin a les noves ciutats fundades a les Gymnesiae.

L'emplaçament d'aquesta Palma romana és controvertida perquè no se'n té gaire documentació i les excavacions que s'han duit a terme per tal d'esbrinar-ne la dimensió són poques. Malgrat això, molt pocs són els experts que dubtin que el fòrum, centre de qualsevol ciutat romana, era on és ara l'Estudi General Lul·lià però tres o quatre metres per davall del nivell actual, com ho demostren les restes trobades sota el saló d'actes d'aquesta institució.

De la murada, construïda a consciència, en queden resten ben visibles de la zona est de la ciutat: l'arc de l'Almudaina n'és un. Aquest element arquitectònic seria una de les portes d'accés de la ciutat en època romana, encara que de vegades se li ha adjudicat un origen islàmic. La murada transcorreria cap a la mar. Així, la paret mitjanera entre els casals del carrer d'en Morey i els del carrer de Zanglada aprofitaria restes de la murada. En arribar al carrer de Sant Pere Nolasc hi hauria una altra porta, coneguda amb el nom de Volta de n'Olesa de Vinagrella que el capítol catedralici va decidir esbucar perquè no hi passaven les processons (i ara són les processons les que no passen per allà!).

Dins els jardins del Bisbe, ara obert al públic, també són visibles els blocs de pedra que empraven els romans en la construcció de la murada.

Ja dins el palau Episcopal, i dins el projecte de reforma del Museu Diocesà, es trobaren més restes de la murada. El colze, que faria que aquesta anàs paral·lela a la mar, encara no s'ha localitzat i no se sap si pot haver desaparegut.

Els estudiosos saben que Palma es va crear seguint els mateixos esquemes que totes les ciutats romanes. Alguns dels carrers que travessen Palma encara conserven el mateix traçat que aleshores.

El decumanus Nord, sempre segons els estudis de Guillem Rosselló Bordoy, és l'actual carrer de l'Almudaina, on se situen can Oms i can Bordils. Les seves entrades serien l'arc de l'Almudaina i la porta dels Jueus, que no s'ha localitzat.

El decumanus sud no ha mantingut el traçat i només se'n servaria un tram al carrer Deganat i a Sant Pere Nolasc. Les seves portes serien les de Volta de n'Olesa de Vinagrella i la porta Ferrenca, que se situaria entre l'Almudaina i el palau March.