TW
0

• Art

Biennal de Venècia Després d'una preinauguració que ha durat quasi tres dies, la 48a edició de la Biennal d'Art de Venècia tingué ahir el seu bateig oficial i obre avui les seves portes al públic, fins el proper 7 de novembre. Dirigida pel suís Harald Szeemann, la Biennal ofereix en aquesta darrera edició del segle una panoràmicaa més que diversa de participants, que arriba als dos centenars d'artistes. Més de cent són de la mostra internacional, i una seixantena nacionals de 59 països. A aquesta festa-espectacle de l'art s'afegeix el públic que la freqüenta, creant una atmosfera que durant cinc mesos convertirà Venècia en una ciutat on es podran veure espectadors que semblen sortits de les mateixes instal·lacions que van a visitar. EFE.

Pere Alemany La Sala de Cultura de Sa Nostra a Eivissa acull, fins el 30 de juny, una mostra de pintures de l'artista mallorquí Pere Alemany, una exposició d'obra recent que s'ha titulat explícitament com Obra 1999. Després de la seva darrera exposició a l'Institut Cervantes de Milà, Alemany mostra a Eivissa 19 obres sobre tela i paper, creades en el decurs del present any al seu estudi de Son Fogueró. Les obres tenen com a protagonista el llibre: llibres escrits amb signes i símbols que ens remeten a conceptes clàssics, al gust per la pintura, però que s'han de llegir des de l'estètica més actual. El pintor ha exhibit la seva obra a diferents espais de Mallorca i Eivissa. També ha exposat a Barcelona, Castelló, València, Berlín, Colonya i Amsterdamm. L'actual mostra viatjarà a final de mes a Formentera per exposar-s'hi durant el mes d'agost. DdB.

Homenatge a René Lalique L'empresa francesa Lalique ha volgut retre un tribut a l'artista i joier René Lalique (1860-1945), creador que revolucionà el món de la joieria i del vidre, amb l'edició limitada de 99 Venus de vidre, una de les quals serà venuda a Espanya per tres milions vuit-centes mil pessetes. L'estàtua, destinada principalment als col·leccionistes, s'ha escolpit en un sol bloc de vidre satinat. René Lalique, considerat pels experts com el principal creeador de joies, revolucionà el món de la joieria amb els seus famosos adreços «art nouveau», i el del vidre, on amb els seus dissenys es convertí en un dels exponents més importants de l'«art deco». EFE.

• Patrimoni

La roba no identifica Velázquez L'experta que estudia la vestimenta que cobreix el cos trobat al Convent de Sant Plàcid afirmà ahir que, fins al moment, no hi ha cap detall que faci suposar que es tracta de Velázquez, «sinó d'un cadàver vestit a l'espanyola com tots els grans d'aquella època». Amàlia Descalzo, especialista en la moda d'Espanya dels segles XVII i XVIII, està estudiant de fa més de dos mesos la roba de les restes aparegudes sota l'altar de la capella de la Immaculada. Tanmateix, l'experta opina que la hipòtesi que els cossos pertanyin a Velàzquez i la seva esposa és molt feble i és més partidària de la tesi que les restes corresponguin a les de la propietària dela capella, María Esteban Paredes. EFE.

• Cursos d'estiu

Universitat Internacional Un any més, la Universitat Internacional de la Mediterrània convoca una nova edició dels Cursos d'Estiu. La cita tendrà lloc del 2 al 9 de juliol a Eivissa. La XVI edició del curs s'obrirà amb la conferència «Joan Miró: perfil humà i artístic». Al llarg de la setmana es tractaran temes d'història, energies alternatives i ecològiques, mitjans de comunicació, o el paper de la dona al nou mil·lenni. DdB.