TW
0

Sis-centes hores d'enregistrament, de veus distintes de gent del Pla de Mallorca i d'escriptors de les Illes Balears, poden consultar-se des d'ahir a l'Arxiu del So i la Imatge de Mallorca (Museu Krecovic, Polígon de Llevant). Ahir es féu la presentació d'aquest nou patrimoni per a l'Arxiu i que posa a l'abast de tots els interessats la tasca desenvolupada els darrers trenta anys pel catedràtic de la UIB, Joan Miralles.

Fa dos anys que gràcies a un conveni de col·laboració entre el Consell Insular de Mallorca i la Universitat de les Illes Balears s'inicià el projecte de digitalització d'àudio i enregistrament en CD-Rom de l'Arxiu d'Història Oral Joan Miralles. Gràcies a aquesta tasca, i tal com mostrà Miquel Oliver, cap d'audiovisuals de la UIB, des de la terminal informàtica de l'Arxiu del So es podrà consultar tot el material que ha quedat reunit en 88 CD-Roms. Oliver destacà que no s'havia treballat en la restauració de les cintes, sinó que els CD-Roms es limitaven a reunir els testimonis amb el mínim tractament.

En total, més de 600 hores de converses de dos tipus: les que mostren la vida quotidiana del Pla de Mallorca amb veu de protagonistes que es remunten, fins i tot, a un parell de segles enrere; i les que recullen el testimoni de personatges destacables de la cultura de les Balears com ara Francesc de Borja Moll o Blai Bonet. «La seva immensa majoria són morts, aquesta tasca, que vaig començar de forma totalment intuïtiva, seria impossible de fer en aquest moment», digué Miralles.