TW
0

La troballa de fòssils d'un mateix dinosaure a Europa i a Nord-amèrica obliga a revisar en part la teoria que les aigües de l'Atlàntic separaven ambdós continents fa 150 milions d'anys (Juràsic Superior), segons va explicar el catedràtic de Paleontologia José Luis Sanz. El catedràtic i el seu equip del Departament de Paleontologia de la Universitat Autònoma de Madrid col·laboren des de fa dos anys amb investigadors del Museu d'Història Natural de Lisboa, autors de la troballa del dinosaure carnívor Allosaurus fragilis en el centre de Portugal.

Aquesta és la primera vegada que es troba aquest animal fora de Nord-amèrica i per tant és la primera evidència «no ambigua» que un mateix dinosaure va poblar els dos continents, va afegir Sanz, que du més de 25 anys dedicant-se a l'estudi de dinosaures i aus primitives.

L'equip d'investigació hispanoportuguès ha demostrat que aquest vertebrat terrestre va habitar durant el Juràsic Superior tant Portugal com la formació nord-americana de Morrison, que avui ocupa extenses àrees dels Estats de Colorado, Utah i Wyoming. Abans d'arribar a les conclusions del treball, publicades en el Journal of the Geological Society, els científics s'enfrontaren a una «delicada» tasca, que es va allargar al voltant d'un any, a causa que els fòssils «estaven aficats en nòduls d'arenisca molt durs».

De l'Allosaurus fragilis se'n conserven restes de la seva cintura pèlvica «més o manco sencera», ossos d'extremitats posteriors (tíbies, ossos dels peus), fragments del crani i vèrtebres de la coa. Actualment, segons va explicar el catedràtic José Luis Sanz, el projecte continua en marxa atès que el jaciment, situat en el municipi de Pombla, «probablement» atresori més restes d'aquest animal, d'un total de 12 metres de longitud i dues tones de pes i tal vegada el teròped de gran mida millor conegut del registre fòssil.