TW
0

• MUSEUS

Tres museus dinamitzen el Poble Espanyol Jaume Darder, director del Poble Espanyol, presentà ahir els tres nous museus amb els quals l'espai aposta per la seva dinamització. Es tracta del Museu d'Agricultura de les Balears, en el qual es mostren maquetes articulades de sínies, molins, eres, pròpies de les Balears; de l'exposició permanent sobre la història de les Balears còmica, feta d'escenes recreades amb figures de fang; i del Museu Entomològic, una mostra de papallones que aplega exemplars autòctons i mundials, alguns d'aquests extingits. DdB.

• LITERATURA

José Carlos Llop L'escriptor mallorquí José Carlos Llop acaba de treure al mercat en dates recents dues noves obres. La primera, La novela del siglo, ha sortit publicada per Muchnik Editores i és el seu segon llibre de relats. A la següent, publicat a la col·lecció Ficciones de Península, reprèn la forma de dietari que ja ha adoptat amb èxit en obres anteriors com La estación inmóvil (1990), Champán y sapos (1994) i Arsenal (1996). Pel que fa a La novela del siglo, Llop hi detura el temps a través del llenguatge dels records, mentre que per les seves pàgines creua la història del segle XX, decorat per uns personatges i llocs condemnats a una inquietant extraterritorialitat física i moral. Llop és també autor de quatre llibres de poesia, dues col·leccions d'assaigs i dues novel·les: El informe Stein i La cámara de ámbar. DdB.

Catàleg de Patrimoni Bibliogràfic La base de dades del Catàleg Col·lectiu del Patrimoni Bibliogràfic Espanyol (CCPB) ha estat actualitzada recentment i conté ara un total de 855.874 registres. Segons informacions de la Subdirecció General de Coordinació Bibliotecària, de la xifra assenyalada 291.125 són registres que descriuen, en bona part, diferents edicions d'obres impreses entre els segles XV i XX, i els restants 564.722 contenen informació sobre exemplars concrets d'aquestes edicions dipositats a unes 500 biblioteques espanyoles. Això suposa un increment de gairebé 130.000 registres (35.000 bibliogràfics i 95.000 exemplars) respecte de l'anterior actualització de la base de dades a Internet, realitzada el mes de juliol del 1998. EPR.

El Quixot il·lustrat per Gérard Garouste L'atracció central del pavelló hispanofrancès a la 48a Fira del Llibre del parc del Retiro de Madrid és una edició del Quixot, de Miguel de Cervantes, il·lustrada pel pintor parisenc Gérard Garouste. A més de contenir 150 aiguades inèdites, creades especialment per aquesta publicació, l'obra està realitzada seguint la tradició dels manuscrits il·luminats, ja que contenen 126 lletres guarnides, les inicials de cadascun dels capítols. El llibre s'ha eeditat a la col·lecció d'Editions Diane de Selliers, a la qual ja han aparegut les Faules de La Fontaine il·lustrades per Oudry, La Divina comèdia de Dant il·lustrada per Botticelli i el Faust de Goethe il·lustrat per Delacroix. EPR.

• RECONEIXEMENTS

Homenatge a Octavio Paz a Tel Aviv L'Institut Cervantes de Tel Aviv oferí ahir un homenatge a l'escriptor assagista Octavio Paz amb motiu del primer aniversari de la seva mort. El tribut, organitzat amb la col·laboració de l'ambaixada de Mèxic, va consistir en una conferència sobre «Octavio Paz, estacions d'un poeta major», que va ser dictada pel professor Vicente Quirarte. El públic israelià va prendre contacte a principi d'aquest any amb l'obra d'Octavio Paz, Premi Jerusalem de Literatura, a través d'una primera antologia dels seus poemes traduïts a l'hebreu. DdB.

• ART

Donació d'un fresc de Carlos Pradal La ciutat de Tolosa del Llenguadoc entregà ahir a l'Institut Cervantes (IC) un fresc sobre Don Quixot realitzat per la seu local del Partit Socialista Obrer Espanyol pel pintor Carlos Pradal quan tenia 20 anys. La instal·lació de l'obra, prestada en dipòsit a la institució espanyola, coincideix amb el setantè aniversari de l'exili de milers d'espanyols i el lloc triat per exposar a partir d'ara el mural de Pradal té també un caràcter simbòlic. L'obra data del 1960. EFE.