TW
0

• POESIA

Antologia de poetesses del 27 Rosa Chacel, Carmen Conde, Josefina de la Torre, Ernestina de Champourcin i Concha Méndez integren la recentment publicada Antología de poetisas del 27, que a més de recollir una selecció dels seus poemes dóna una visió de conjunt de les cinc dones amb major significació a la poesia espanyola d'aquests anys. Editat per Castalia en la seva Biblioteca d'Escriptores, l'edició del llibre correspon a Emilio Miró, professor titular de Literatura Espanyola de la Facultat de Filologia de la Universitat Complutense de Madrid i especialista en poesia espanyola del segle XX. Miró assenyalà les dificultats de l'encàrrec "«m'ha duit més de dos anys»", a pesar que «ja havia publicat algunes coses sobre alguna d'elles», i expressà el seu interès pels autors del que ell anomena Grup poètic del 27. EFE.

• PINTURA

Lectura poètica per Velázquez Un centenar d'artistes, escriptors i professors es concentraren ahir juntament a la casa natal de Velázquez a Sevilla, en una lectura poètica en la qual evocaren aspectes poc coneguts del pintor i al seu temps coincidint amb el quart centenari del dia del seu bateig. L'acte va tenir lloc en un carreró del barri antic de Sevilla, envaït per l'olor d'orina procedent de la «moguda» juvenil, el que va dur un dels participants, el director teatral José María Rodríguez Buzón, a oferir «una idea gratuïta als candidats a l'Ajuntament: que vénguin amb la brotxa i emblanquinar els voltants de la casa natal». L'acte es va organitzar amb motiu del quart centenari del batejament de Velázquez i en aquesta una desena d'intel·lectuals varen retre un homenatge particular i privat al genial pintor, amb una selecció lliure de texts propis o d'altres escriptors com Rafael Alberti, Ortega y Gasset i Ramón Gaya. EFE

• ANIVERSARI

Rússia «canonitza» Pushkin Rússia va «canonitzar» aquest cap de setmana l'escriptor Alexandr Pushkin amb motiu del 200è aniversari del seu naixement a Moscou el 6 de juny del 1799. La data no figura en el calendari oficial de festes, però els russos han convertit l'efemèride en un dels dies més assenyalats de l'any, després de mesos de Pushkin «fins a la sopa». La imatge i l'obra del poeta, mort en un duel a l'edat de 37 anys, ha estat omnipresent des de principi d'any en els mitjans de comunicació i en el carrer. Fins al punt que moltes veus de la «intelligentsia» russa han denunciat l'ús comercial de Pushkin, la figura de la qual, segons l'escriptor Eduard Limónov, «ha quedat enllardada com un bitllet». S'ha arribat a parlar de la «privatització de Pushkin», una mostra més de la versatilitat política de l'escriptor, que ja va ser un fill leal de la Rússia imperial, segons el règim tsarista, i un ateu i rebel, segons la iconografia estalinista. EFE.

• EXPOSICIONS

Art rupestre El Museu del Montsià d'Amposta (Tarragona) mostra l'art rupestre de diversos jaciments espanyols en l'exposició «Art Rupestre de l'Arc Mediterrani de la Península Ibèrica», que es va inaugurar el cap de setmana passat. La intenció de la mostra és donar a conèixer els 757 jaciments arqueològics de les comunitat autònomes de Catalunya, Aragó, València, Múrcia, Andalusia i Castella-la Manxa declarats Patrimoni Mundial per la Unesco el passat desembre. La mostra incorpora plafons amb informació sobre els diferents conjunts de cada comunitat i sobre el significat de les pintures, els seus trets essencials, la distribució geogràfica i sobre altres jaciments del món inclosos en la llista de Patrimoni Mundial, segons les mateixes fonts. EFE.