Una sinagoga per al segle XXI

La comunitat israeliana de Mallorca va presentar ahir la remodelació del seu temple

TW
0

La comunitat israeliana de Mallorca va viure ahir una jornada especial: la presentació de la seva sinagoga reformada del carrer de Monsenyor Palmer de Palma.

Gràcies a una subvenció del Govern balear, la comunitat, que engloba devers 150 persones de procedència ben diferent, ha pogut adesar aquest temple. Sobretot se n'ha arreglat la façana i la decoració interior, amb fragments de la llei hebraica, la qual cosa dóna més relleu a l'arca santa on s'hi serven el rotlles de la Torà.

A prop la una del migdia, els membres de la comunitat, encapçalats pel seu president, Boris Ashker, esperaven la vinguda de les autoritats illenques, entre les quals hi havia el bisbe, Teodor Úbeda; el president del Govern, Jaume Matas; el batle de Palma, Joan Fageda; Josep Ferriol, director de relacions exteriors, i Josep Moll, del PSIB de Palma. Tots ells entraren a l'interior del temple portant la kipà al cap en senyal de respecte.

David Ashker amb un «shalam», va donar la benvinguda a tots els presents i va anunciar que tothom té la porta de la sinagoga oberta i, en especial, els descendents dels jueus conversos mallorquins. D'altra banda, va voler donar les gràcies a les persones que han fet possible la remodelació del seu lloc d'encontre i de lectura i de l'estudi de les lleis.

El bisbe va voler felicitar la comunitat jueva de Mallorca per la «bellesa, criteri i gust a l'hora de reformar la sinagoga», però va recordar «als nostres germans grans que ens hem d'apropar, sobretot ara que Europa pateix. Nosaltres hem de treballar per la pau». D'altra banda, David Livinstone, rabí de Barcelona, que havia vingut expressament per a la presentació del temple, va encoratjar tothom amb la recitació del text Escolta, Israel...

El darrer en el torn dels parlaments va ser el president Matas, que va parlar de tolerància: «Avui, Mallorca és una terra hospitalària, on tothom hi cap. Aquest és un valor que hem de ser capaços de conservar i també de fomentar».

Després, tots els membres de la comunitat varen conversar amb els convidats a l'entrada de l'edifici, on havien preparat un refresc a base de menjars típics jueus.

La sinagoga s'empra, bàsicament, en l'ofici dels divendres, en què la comunitat hebraica es reuneix i es prepara per al sàbat.